Stlaní postelí je lékem proti stresu

Stelete si postel, nebo to považujete za zbytečné, když si do ní večer zase lehnete? Až zjistíte, co o tomto kroku tvrdí psychologové, tak si polštář a deku po ránu načechráte velmi rádi. Zbavíte se totiž stresu!

Stres ovlivňuje všechny systémy těla včetně respiračního, kardiovaskulárního, endokrinního, gastrointestinálního, nervového a reprodukčního systému a vede k nárůstu civilizačních onemocnění, jako jsou problémy se srdcem, onemocnění dýchacích cest, poruchy vyšší nervové činnosti a obezita (1). Nevíte, jak ho redukovat? Začněte si stlát postel!

Lůžko jako ze žurnálu

I když se to na první pohled nezdá, ustlání postele prospívá emocionálnímu zdraví. V kapitalistické společnosti, kde pocit úspěchu záleží na permanentní aktivitě a vysoké produktivitě, je upravené lože prvním žádaným úkolem dne. Podle psychologů (2) to dodává pocit hrdosti a splnění tohoto bodu působí až motivačně. Ustlaná postel zvyšuje produktivitu v pozdějších fázích dne – máte povinnost a dokážete ji plnit (už jen to je samo o sobě osvěžující), spánek v ustlané posteli je kvalitnější a vydatnější, neustlaná postel naopak symbolizuje něco nedokončeného a hůře překonatelného. Lidé, kteří si ráno lůžko upraví, bývají šťastnější (3).

Stlát ano, ale správně

Navíc platí, že pokud máte špatný den, návrat do dobře ustlané postele může být skvělým zvedačem nálady. Navzdory tomu, že ustlaná postel není lékem na duševní nemoc, i vám pomůže přijmout optimističtější myšlení a znovu získat malý pocit kontroly nad svým životem (3). Sluší se však uvést, že i přes všechny vyjmenované pozitivní účinky na psychiku je uhlazené lože domovem až pro jeden a půl milionu roztočů. Ti milují tmu a vlhko, takže tím, že si postel ustelete, jim dopřáváte ideální podmínky pro růst a množení (4). Záleží tedy čistě na vás, pro co se rozhodnete.

Jak často prát samotné polštáře?

Ideálně stelte až po snídani, lůžkoviny krátce vyvětrejte a načechrejte, dopřejte si kvalitní povlečení, používejte ochrannou podložku na matraci a přikrývku skládejte od středu. Pro větší komfort preferujte anatomické polštáře s paměťovou pěnou a prostředí ložnice udržujte čisté a větrané. Spěte doporučovaných sedm až devět hodin denně, a pokud to schvaluje výrobce, tak měsíčně vyperte i samotné polštáře a peřiny –na co nejvyšší teplotu, jakou snesou (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579396/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC99181/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17505378/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538128/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6600116/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat