Přivstat si ráno je blahem pro tělo i duši

Je pochopitelné, že na otravný zvuk budíku máte alergii. Vstávat dřív a s úsměvem se ale dá naučit. A vlastně je to něco, co tělu i mysli nesmírně prospívá. Můžete počítat s těmito výhodami!

Zakladatel Spojených států Amerických Benjamin Franklin (†84) kdysi řekl, že „brzy spát a brzy vstát dělá člověka zdravým, bohatým a moudrým“ (1). Svatá pravda! Tohle všechno se stane, když si ráno přivstanete (2).

Lepší spánkové návyky

Lidé, kteří vstávají časně, mají tendenci chodit dřív spát, což znamená, že s větší pravděpodobností dosáhnou ideálních sedmi až devíti hodin noční regenerace.

Více energie

Pokud přestanete ponocovat, odpustíte si další skleničku vína a nedokoukáte ten šíleně dlouhý film, dostanete se do ložnice dřív. Více odpočinku se pak rovná více energie a vitality pro zvládání běžných úkolů následující den.

Kvalitnější regenerace organismu

Pravidelný spánek je důležitý pro celkové zdraví. Pomáhá snížit krevní tlak, umožňuje svalovou regeneraci a dokonce buduje obranyschopnost. Tedy nejen to. Vědci v posledních letech zjistili, že kvalitní spánek ovlivňuje buňky specifické buněčné imunity, tzv. T-lymfocyty. Právě ony jsou schopné regulovat imunitní systém vylučováním látek cytokinů, které bojují proti zánětu a infekci. Platí tedy, že zatímco odpočíváte, váš imunitní systém se restartuje.

Tolik potřebný čas

Po náročném dni v práci můžete být psychicky i fyzicky vyčerpaní a to poslední, na co myslíte, je posilovna. Fyzickou aktivitu tedy odložíte na další den – opět. Proč to s ní standardně nevychází? Na vině není únava, ale spíš špatné plánování. Ti, kdo si přivstanou a zacvičí si ještě v době, než se rozeběhne kolotoč úkolů a povinností, plní svoje fitness cíle bez „ztráty kytičky“. V pozdějších fázích dne to se cvičením obvykle nevychází. Vždy se najde něco nebo někdo, kdo jej naruší.

Vědomější, zdravější stravování

Ráno bývá hektické. Tedy pokud si budík nenařídíte na dřívější hodinu. Pak získáte prostor pro kvalitněji poskládanou snídani, kterou neodbydete. Rozžvýkáte každé sousto, naplno si vychutnáte celozrnný chléb i skvělou kávu. Výborný start nového dne!

Produktivita

Člověk se lépe a jasněji rozhoduje ráno, což znamená, že může dosáhnout úkolů, které si stanovil předchozí noc. Brzké vstávání evidentně má mnoho výhod jak pro tělo, tak i pro mysl. Nejtěžší na tom je přesvědčit se, abyste to udělali. Zkuste se pro začátek vzbudit o 15–20 minut dříve než obvykle. Zvykejte si na to několik dní, pak přidejte dalších 15 minut. Pokračujte, dokud se nedostanete na hodnoty, jež vám vyhovují.

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Franklin, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23781653/






Celkem 3 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat