I pětiminutové pracovní přestávky zlepšují produktivitu

Dát si i v tom největším návalu práce pauzu a hodit všechno za hlavu? Není to nic, z čeho by měl mít člověk výčitky. Naopak! Můžete tak vzkřísit skomírající produktivitu a navýšit si hladinu energie.

Mnozí z nás celou pracovní dobu tráví přikovaní k židli a počítači. Také se cítíte až příliš vytížení na to, abyste si mohli uprostřed dne dovolit opustit svůj stůl? Tak jistě, nové zakázky se kupí a papírování nemá konce. Hned několik kolegů je ke všemu v neschopnosti, takže máte na bedrech i jejich úkoly, což psychice ani trochu nepřidá. S narůstajícím stresem pak klesá nejen hladina energie, ale potřebná produktivita (1). Víte, co je v takových situacích nejlepší? Prostě se na chvíli vypnout!

Zátěž, která škodí

Několikahodinové a usilovné přemýšlení skutečně vysiluje. Jak moc? Podle jisté nedávné studie (2) způsobuje hromadění potenciálně toxických vedlejších produktů v prefrontálním kortexu – části mozku zodpovědné za kognitivní kontrolu. Výsledek? Selhávající bystrost a stávkující přemýšlení. A samozřejmě i pocit vyčerpanosti, který se snažíme zahnat konzumací kávy, proto pijeme jeden šálek za druhým. Je tu ale i jiné řešení.

Poznejte kouzlo nicnedělání

Jiná studie (3), jejíž poznatky zveřejnil vědecký magazín PLOS One, prokázala, že pěti až desetiminutové pracovní přestávky zvyšují hladinu energie, přičemž značně zlepšují i koncentraci, výkonnost a produktivitu. V jejích závěrech se píše, že i takto krátká pauza dokáže mozek doslova restartovat, proto následně pracuje na plné obrátky. Jak často si takové „volno“ udělat?

Co člověk, to jiné potřeby

V té nejideálnější frekvenci se odborníci ještě tak úplně neshodli, neboť je to prý individuální záležitost. Jinými slovy – někomu vyhovuje přestávka každou půlhodinu, zatímco jiný vytěží z toho, že opustí pracovní stůl jednou za dvě až tři hodiny. Buď jak buď, klíčová je hlavně změna prostředí. To znamená, že tuto pauzu nelze vnímat jako příležitost k prolustrování internetu a sociálních sítí, je třeba vstát ze židle, odejít z kanceláře a trochu se projít. Pokud se u toho navíc i trochu protáhnete, energizující účinky mohou být ještě mnohem větší (3). Jestli tedy máte pocit, že chvilkové nicnedělání je jen ztrátou času, pletete se na celé čáře!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7889069/, (2) www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220811135344.htm?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0272460






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

397 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat