Když si menstruace dělá co chce

Kalendář i aplikace v chytrém telefonu hlásí, že přichází menstruace. Ale ouha, ona stále nikde! Zpozdila se snad kvůli stresu, příliš náročným sportovním tréninkům nebo kouření? Možné je všechno!

Někdy je menstruace přesná jako švýcarské hodinky, jindy se opozdí klidně o celé týdny. Lepší je samozřejmě první varianta, protože nepříjemná překvapení potěší opravdu jen málokoho. Co stojí v pozadí meškajícího cyklu – tedy vyjma těhotenství? Příčin může být hned několik.

Stres má opravdu dlouhé prsty

Negativních účinků stresu je tolik, že by s jejich kompletním sečtením možná měla potíže i kalkulačka. Permanentní psychická tíseň nezasahuje jenom do spánku, chutí k jídlu, libida, imunity, krevního tlaku a zvýšeného rizika chronických chorob, ovlivňuje také menstruaci. Mimo jiných výzkumů to potvrzuje i studie (1) zveřejněná v magazínu Journal of Clinical and Diagnostic Research. Odborníci si to vysvětlují tím, že tělo zaneprázdněné zvládáním stresu pozastaví produkci estrogenu a dalších reprodukčních hormonů potřebných k ovulaci, což má za následek menstruační výpadek. Nejste i vy pod velkým tlakem? Anebo že by byla důvodem této „stávky“ poněkud jiná zátěž?

Všeho moc škodí a sportu obzvlášť

Ano, sport je zdravý a neměli bychom se mu vyhýbat, protože zlepšuje naši náladu i kondici. Je tu však jedno velké ALE. Jeho extrémní náročnost i příliš častá frekvence patří mezi nejběžnější narušitele měsíčního krvácení. Kvůli vysokému výdeji energie a vyčerpanosti organismus nastaví jakýsi nouzový režim, při němž vypne systémy, které nepovažuje za nezbytné. Tato typicky ženská záležitost to zpravidla schytá mezi prvními (2). A je tu i další věc, kterou je nutno vzít v potaz. A možná vás hodně překvapí.

Kouření se opravdu vymstí

Ať už jde o kouření aktivní či pasivní, zdraví si to nehezky odnese. A spolu s ním i menstruační cyklus. Cigaretový kouř obsahující stovky a stovky toxických chemikálií způsobuje mimo jiné i hormonální nerovnováhu, s čímž nedochvilnost cyklu úzce souvisí. Navíc je prokázáno, že ženy, které kouří, pociťují závažnější premenstruační příznaky (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4413117/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8581259/, (3) www.linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0029784498003172






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat