S otužováním začněte právě teď

Máte-li doma bazén, poblíž domova potok, řeku či jezero, choďte plavat i nadále. Otužilci, kteří se toho ani v chladných dnech nebojí, hlásí úbytek hmotnosti, lepší duševní zdraví a zvýšené libido!

Vodoterapii lidé využívají již léta. Je zajímavé vědět, že voda při různých teplotách může mít jiné zdravotní přínosy. Nedávný vědecký přehled (1) ukázal, že ta studená snižuje tělesný tuk a předchází cukrovce. Tedy nejen to.

Proč je nadšenců otužování čím dál víc?

Recenze (1) publikovaná v International Journal of Circumpolar Health zahrnovala analýzu 104 studií, které prokázaly, že plavání ve studené vodě pomáhá při spalování kalorií. Odborníci tvrdí, že tato praxe také chrání před obezitou a kardiovaskulárními chorobami (2).

Podle hlavního autora studie (1), Jamese Mercera, se základna fanoušků čím dál víc rozšiřuje, neboť je známo, že studená voda způsobuje stažení krevních cév na povrchu kůže. Jak krev z pokožky odchází, zlepšuje se průtok krve v hlubších tkáních. Vědci dále prokázali, že otužování snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu, takže ulevuje od úzkostí a napětí.

Sbohem, únavo i přebytečné kalorie!

Vystavení se chladu zároveň spouští automatickou reakci na bolest, která snižuje nepohodlí těla ve stresových situacích. Pakliže vystoupíte ze své komfortní zóny a třeba jen otočíte kohoutkem vodovodní baterie doprava, dočkáte se snížení únavy a rychlejšího spalování kalorií. Zároveň je známo, že opakované ponoření do studené vody během zimních měsíců významně zvyšuje citlivost na inzulín a redukuje koncentrace inzulínu u zkušených i nezkušených plavců (2). Výhody jsou tedy jasné, ale jak otužování odstartovat?

Jak často chodit plavat?

Otužování (3) je vhodné provádět několikrát denně. Začít by se mělo chozením po chladné zemi (bez bačkor a ponožek), ranním cvičením při otevřeném okně a mytím minimálně půlky těla studenou vodou nebo sprchou. Venku do vody vstupujte pozvolna, nikdy do ní neskákejte. Soustřeďte se na pravidelné dýchání, hlavu si nenamáčejte a pobyt ve vodě neprodlužujte na víc než několik minut. Po vystoupení z vody nezůstávejte v mokrém a ihned se převlečte. Před ani po otužování nepijte alkohol, srdce by to nemuselo zvládnout. Plavat ven choďte dvakrát až třikrát týdně.

Zdroje: (1) www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/22423982.2022.2111789, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5025014/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4049052/






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Lilek v těstíčku

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat