Esenciální oleje pro úlevu od bolesti v krku

Mezi příčiny bolesti v krku patří viry, bakterie, alergie a kouření (nebo vystavení pasivnímu kouření). Když je polykání a mluvení nepříjemné, do zbraně povolejte esenciální oleje!

Esenciální oleje jsou účinným přírodním lékem na bolest v krku, protože mohou pomoci snížit zánět a také podpořit hojení. Působí totiž na hrdlo a plíce a zabíjejí choroboplodné zárodky. Vyloženě se nabízí nakapat je do difuzéru a inhalovat, neboť éterické oleje procházejí vzduchovými kanály přímo až do krku (1).

Ideální vůně s léčivou mocí

Nejvhodnější je máta peprná, eukalyptus, čajovník, citrón, šalvěj, skořice, rozmarýn, hřebíček, kadidlo, oregano nebo jalovec. Nemáte-li difuzér a ani aromalampičku, jednoduše přidejte několik kapek na podlahu sprchy těsně před tím, než se půjdete umýt. Nebo si připravte účinné kloktadlo. Do šálku dejte kapku oleje z čajovníku nebo máty peprné, zamíchejte vodou a kloktejte, po dokončení vyplivněte (1).

Kouzla s mícháním

Oleje pochopitelně můžete i kombinovat. Do difuzéru kupříkladu nakapejte 4 kapky citronu, 3 kapky kadidla a 1 kapku čajovníku. Nebo využijte 2 kapky hřebíčku, jež se používá pro své anestetické a antiseptické vlastnosti, 2 kapky kadidla a 2 kapky eukalyptu, který je již léta aktivní složkou přípravků proti kašli a nachlazení a léčivých balzámů k uvolnění ucpaných dýchacích cest. Eukalyptový olej zároveň podporuje imunitní systém a dýchací oběh. V posledních letech se také prokázalo (2), že pomáhá snižovat záněty a je užitečný při léčbě bolesti.

Pojistěte se ze všech stran

Aby léčba podrážděného krku byla co nejúčinnější a nejrychlejší, můžete souběžně s používáním esenciálních olejů kloktat teplou slanou vodu s přídavkem jablečného octa. Provádějte během dne každé dvě hodiny. Při akutní bolesti v krku také zabírá černý čaj s medem. (Vypijte jej horký, mělo by se vám ulevit.) (1).

Obecně přijímejte dostatek tekutin a jezte citrusové plody (pomeranče, grapefruity, citróny), které obsahují vitamin C. Ten hraje roli při kontrole infekcí a hojení ran a je silným antioxidantem, který dokáže neutralizovat škodlivé volné radikály. Mezi potravinové zdroje céčka dále patří zvonovité papriky, rajčata, brukvovitá zelenina (brokolice, růžičková kapusta, zelí, květák) či bílé brambory (3).

Kdy vyhledat lékařskou péči?

Pokud bolest v krku trvá déle než týden, nebo je doprovázena závažnějšími či neobvyklými příznaky (ztížené dýchaní a polykání, krev ve slinách a v hlenu, nadměrné slinění, dehydratace, bolest čelistních kloubů, otoky či vyrážky), je čas navštívit lékaře (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7163989/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3703330/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499877/, (4) názor autora






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat