Benefity suchého života bez alkoholu

Sklenička vína sem, sklenička vína tam, a najednou z toho je rutina vedoucí ke zkáze. Alkohol minimálně omezte, tělo i mysl tyhle nejzásadnější benefity „suchého života“ nesmírně uvítá. Dotýkají se i sexu!

Mezi zeměmi Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) patří Česko společně s Francií a Litvou mezi země, které spojuje nejvyšší spotřeba alkoholu (1). Podle šetření Státního zdravotního ústavu (SZÚ) vychází průměrná spotřeba na téměř sedm litrů čistého alkoholu na „českou hlavu“ (2). Pravda je taková, že alkoholické nápoje se postupem času normalizovaly.

Dát si sklenku vína při večeři, koktejl s přáteli nebo šampaňské u příležitosti výročí, je zakořeněno v mnoha společnostech natolik, že exotem je spíš ten, kdo abstinuje. Platí ovšem, že když se pití alkoholu vymkne kontrole, je zpravidla pozdě. Proto je víc než kdy důležitější zvážit některé negativní vedlejší účinky alkoholu, které se s ním pojí, kupříkladu vysoký krevní tlak, ztučnění jater a další zdravotní rizika (3). Naproti tomu, když se alkoholu vzdáte, získáte nemálo výhod.

Lepší zdraví srdce

Když člověk pije alkohol s mírou, je etanol metabolizován játry a enzymem dehydrogenázami. Při alkoholismu se však dehydrogenázy nasytí a metabolizují jiným enzymem, jenž oxiduje špatný (LDL) cholesterol. LDL se pak ukládá na krčních tepnách (hlavních krevních tepnách v krku, které krví zásobují mozek, krk a obličej) a tvoří blokádu. Usazování cholesterolu do stěn cév může způsobit infarkt a mozkovou mrtvici (3). Sluší se uvést, že zvýšenou hladinou cholesterolu už tak trpí 75 % všech dospělých mužů a 70 % žen (4). Není tedy třeba přilévat alkohol do ohně.

Reparace jater

Nadměrná konzumace alkoholu (průměrné denní množství více než 20 g etanolu u žen a více než 40 g etanolu u mužů) může mít extrémně negativní vedlejší účinky na játra, což způsobuje stavy, jako je ztučnění jater a cirhóza (3). Dobrou zprávou je, že játra mají schopnost se sama opravovat, takže jakmile dopijete svůj poslední drink a ten další si už nedáte, spustí se proces jejich obnovy (5).

Spokojenější sexuální život

Existuje řada sexuálních dysfunkcí, které se mohou objevit v důsledku nadměrného pití. Například erektilní dysfunkce penisů, nedostatečná lubrikace pochev nebo neschopnost dosáhnout vyvrcholení. Alkohol totiž snižuje průtok krve do genitálií, což znamená, že se vyvrcholení vůbec nemusíte dočkat. Při dobré vůli a několika pokusech, kdy se to přece jen podaří, vás výsledek zklame – z bouřlivého výbuchu sopky se stává nevýrazné cosi (6). Omezte pivo, víno a destiláty a vyměňte je za zdravější sexuální život a hlubší uspokojení!

Kvalitnější spánek

Někomu se může zdát, že alkohol je magickou pomůckou (zázračnou pilulkou) na spaní. Opak je pravdou. Nadměrné pití vede k narušení fáze spánku Rapid Eye Movement (REM). Tato fáze je důležitá, protože stimuluje oblasti mozku, které jsou nezbytné pro učení, vytváření a uchovávání vzpomínek (7). Vynechání alkoholu nebo jeho vyloučení z každodenní rutiny má přesně opačné – úžasné výsledky.

Zdroje: (1) www.oecd-ilibrary.org/sites/33f1adad-en/index.html?itemId=/content/component/33f1adad-en, (2) www.szu.cz/tema/podpora-zdravi/alkohol, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3307043/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3660125/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535438/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5123847/, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4666864/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat