Omílaná zdravotní doporučení

Mělo by se cvičit jen v určitý čas, protože je to efektivnější? Říká se to. Ale ještě to neznamená, že je to pravda. A jak je to se snídaní a osmi sklenicemi vody?

Pravidel zdravého životního stylu, kterými bychom se ve vlastním zájmu měli řídit, existuje skutečně požehnaně. Jsou ale všechna ta doporučení vážně tolik nezbytná? Opravdu na nich závisí naše spokojená existence? Možná ano. Anebo taky ne. Ostatně, posuďte sami.

Přes osm sklenic vody denně 

Důležitost pitného režimu je dobře známá, protože tělo bez tekutin zkrátka nepřežije. Kolik vody denně ale pít? Určit přesné množství může být tak trochu oříšek. Na omílaných osmi sklenicích není vůbec nic zázračného. Optimální množství vody, které organismus potřebuje, se může lišit v závislosti na různých faktorech, jako je třeba počasí, úroveň fyzické aktivity nebo strava (1). Někteří jedinci mohou dosáhnout dostačující hydratace pouze z konzumovaných potravin. Jaké další tvrzení možná způsobuje zbytečný povyk?

Snídaně je základ dne

Kolikrát už jste slyšeli o tom, že snídat se zkrátka musí? Mockrát, že? Podle výše jmenovaného lékaře jsou i tady důkazy poněkud protichůdné. Pokud lidé snídají, může být méně pravděpodobné, že se během dne budou přejídat. Ovšem co třeba ti, kteří dodržují přerušovaný půst, a přesto se cítí dobře? Neexistují žádná data, která by jednoznačně potvrzovala, že vynechání snídaně nějak zásadně ovlivňuje celkové zdraví (2).

Cvičení v určitou dobu přináší lepší výsledky

Sportovat ráno a na lačný žaludek? Nebo spíše odpoledne, a to přibližně dvě hodiny po nějaké lehčí svačince? Někdo doporučuje to a jiný zase ono, protože cvičení v určitý čas a za určitých podmínek může být efektivnější – tedy údajně. Nejlepší čas na sport je ten, který vyhovuje vám i vašemu harmonogramu (3).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20356431/, (2) www.mayoclinic.org/biographies/hensrud-donald-d-m-d-m-s/bio-20053543, (3) názor autora  






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat