Pasivní kouř z cigaret připravuje o zrak

Nemusíte být přímo kuřák, aby vám hrozila zdravotní rizika, i ta, která se týkají očí! Věděli jste, že kvůli kolegovi nebo partnerovi, pro kterého je cigareta běžnou denní praxí, můžete přijít o zrak?

Pasivní kouř je kombinací kouře z hořícího konce cigarety a kouře vydechovaného kuřáky. Pasivní kouř obsahuje více než 7 000 chemikálií, přičemž stovky jsou toxické a asi 70 z nich může způsobit rakovinu. Platí, že lidé, kteří nekouří, ale jsou vystaveni pasivnímu kouření, vdechují mnoho stejných rakovinotvorných látek a jedů, jaké vdechují lidé, kteří patří k pravidelným kuřákům. A pozor, i krátké vystavení pasivnímu kouření může poškodit tělesné buňky způsobem, který uvede do pohybu rakovinový proces (1). Tedy nejen to.

Zamlžené vidění, krátkozrakost a další

Pasivní kouření nahrává očnímu onemocnění, jako je věkem podmíněná makulární degenerace a šedý zákal, které mohou vést k trvalé ztrátě zraku, pokud se neléčí. Tak to aspoň tvrdí Světová zdravotnická organizace (WHO) (2), podle které se tyto stavy obvykle rozvíjejí u kuřáků až o 5,5 roku dříve než u nekuřáků. Kouření cigaret zkrátka může poškodit části očí, jež jsou důležité pro udržení čistého zraku a vidění, jako je sítnice, čočka a makula. Na celém světě jsou přitom více než 2 miliardy lidí s poruchou zraku a téměř polovině těchto případů bylo možné předejít, uvádí WHO (3).

Jak oči ochránit?

Patříte-li ke kuřákům, pokuste se típnout poslední cigaretu. Nekuřáci, vy se nezdržujte poblíž těch, kdo kouří. V případě, že je partner tím, kdo se bez cigaret neobejde, rozhodně mu nedovolujte, aby kouřil v bytě, ale preferoval terasu či balkon. Pokud vaše práce vyžaduje, abyste před obrazovkou strávili delší dobu, řiďte se pravidlem 20-20-20 (po každých dvaceti minutách práce na blízko se podívejte alespoň na 20 vteřin do dálky (6 metrů). Uvolníte namáhaná oční víčka (4). (Dělejte si pravidelné přestávky i při jiných činnostech, jako je čtení.)

Dále do očí aplikujte tekuté slzy. Ty zvlhčují povrch oka a obohacují a stabilizují lipidovou vrstvu (5). Nezapomeňte absolvovat pravidelné oční prohlídky, aby bylo možné včas odhalit oční onemocnění, což zase může zabránit ztrátě zraku. Při používání nástrojů a chemikálií vždy používejte ochranu očí. Při nehodách WHO doporučuje oči okamžitě vypláchnout čistou vodou a nechat je co nejdříve vyšetřit očním specialistou (3).

.Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4595077/, (2) www.emro.who.int/tfi/quit-now/secondhand-smoke-impacts-health.html, (3) www.who.int/news/item/20-10-2022-smoking-linked-to-early-vision-loss-and-cataracts, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4790163/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279326/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat