Vedlejší účinky antibiotik

Antibiotika, která se v posledních letech dočkala velké oblíbenosti, by se měla předepisovat s rozumem. Na jedné straně sice pomáhají, ale na té druhé škodí. V jakém směru?

Jeden z největších objevů moderní medicíny, antibiotika, se dnes používají na kde co, což rozhodně není dobře. Mají totiž své nevýhody, se kterými je třeba dopředu počítat. Které to jsou (1)?

Ničí i příznivé bakterie

Bakterie, plísně a viry tvoří asi 1–3 % tělesné hmoty a převyšují lidské buňky o deset ku jedné. Tyto mikroorganismy jsou nezbytné pro lidské zdraví a mnoho fyziologických procesů, a to včetně imunitního systému, trávení a duševního zdraví. Když užíváte antibiotika (dále jen ATB), nejen že tím likvidujete škodlivé bakterie, které způsobují infekce, ale také svůj organismus zbavujete bakterií prospěšných, tedy těch, jež tělo potřebuje k přežití. Následkem toho může dojít k narušení střevní mikroflóry, jejíž nepohoda se spojuje kupříkladu s depresemi.

Jsou zkrátka všude – i ve vodě

Mnoha lidem jsou antibiotika předepisována, aniž by byla ve skutečnosti nezbytná, například na akné, navíc nadměrný přísun ATB dává škodlivým bakteriím šanci být vůči antibiotikům odolnými (lékaři tento stav nazývají jako antimikrobiální rezistence). K ní dochází, když se viry, houby, bakterie a paraziti přizpůsobí a již nereagují na antibiotika a další léky, což ztěžuje boj s infekcemi. Navíc platí, že se použitá antibiotika často splachují do záchodů nebo kanalizací, takže se dostávají do vodních toků a k zemědělským plodinám a kontaminují životní prostředí. To ještě víc více přispívá k antimikrobiální rezistenci.

Způsobují alergické reakce

Nežádoucí účinky antibiotik se mohou pohybovat od mírných alergických reakcí až po závažné a oslabující stavy. Pacienti často hovoří o citlivosti na světlo, kožních vyrážkách, měkké stolici (krátkodobému průjmu), žaludeční nevolnosti, ztrátě chuti k jídlu, plísňové (kvasinkové) vaginální infekci nebo aftech.

Co když něco není v pořádku?

Pokud pociťujete obtěžující nebo závažný vedlejší účinek antibiotik, měli byste kontaktovat svého lékaře. Ten zhodnotí vyloučení ATB z vaší léčby, úpravu dávku nebo přechod na zcela jiné antibiotikum.

Zdroje: (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872163/ - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat