Hovory s cizími lidmi jsou důležité pro psychické zdraví

Dát se do řeči s někým, koho vůbec neznáte? To není drzá troufalost, ale možná spíše zdravotní nutnost. Čím častěji něco takového uděláte, tím prý můžete být šťastnější a spokojenější!

Už od útlého dětství neustále slýcháme o tom, že s cizími lidmi se zkrátka nemluví. Nikdy! Ale pozor, ono by se asi mělo. Tedy alespoň podle odborníků, kteří v těchto hovorech vidí jednoduchý a účinný způsob, jak dosáhnout psychického zdraví a neutuchající dobré nálady. Měli bychom tedy oslovit každého kolemjdoucího, který nás míjí? Něco takového se opravdu doporučuje.

Mlčeti zlato? To už dávno neplatí

Ve skutečnosti je dostatečné množství sociální interakce jedním z nejdůslednějších prediktorů psychické pohody každodenního života. Potvrzuje to studie (1) kterou zveřejnil prestižní magazín Proceedings of the National Academy of Sciences. Ti do svého rozsáhlého výzkumu zahrnuli 50 tisíc dobrovolníků z osmi světových zemí, přičemž se zaměřili na to, zda a jak často zúčastnění respondenti mluví s cizími lidmi. Na základě tohoto bádání se ukázalo, že ti, kteří o důležitých tématech beze studu hovoří i s náhodnými cizinci, vykazují nejen větší spokojenost, ale i lepší celkovou pohodu a dokonce i kvalitu života. Jak je to možné?

Pojďme si popovídat, pane neznámý!

Různé rozhovory prý poskytují i různé typy sociální podpory, které pocitům osamělosti nedají žádnou šanci. To může být užitečné zejména pro starší dospělé i jedince důchodového věku. Z těchto hovorů také lidé mohou načerpat nové informace, které nejsou dostupné v jejich nejbližším osobním okruhu. Taková „vzdělávací“ rozmanitost je pro psychické zdraví neuvěřitelně přínosná, ozývá se z Harvardovy univerzity! Tak se toho nebojte a klidně na ulici někoho oslovte (1). Ať už si s ním budete povídat o čemkoli, s největší pravděpodobností to zabrnká na správnou strunu spokojenosti. Skvělé je i to, že je tahle optimistická „medicína“ zcela zdarma!

Zdroje: (1) www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2120668119?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat