Kávové návyky pro delší a zdravější život

O kávě se říká, že souvisí s dlouhověkostí. Pokud do ní ale přidáváte polévkovou lžíci cukru, může vám život spíše zkrátit. Problémem bývá i plastový kelímek, který nepatří mezi nejzdravější „nádobí“!

Existuje mnoho způsobů, jak pít kávu. A to nejen po ránu! Někdo tento opojně vonící nápoj konzumuje s mlékem či smetanou, jiný zase s nějakým sladidlem. Preference se různí i co se týká teploty, protože jednomu vyhovuje káva horká, zatímco druhý raději počká, až vystydne. Ale jaká varianta je správná? Pokud si chcete zajistit dlouhověkost, černé zlato si připravujte takto!

Zapomeňte na cukr!

Asi nejzdravější a nejprospěšnější káva je neslazená, shodují se lékaři i výživoví poradci (1). Tahle obyčejnost z ní dělá přeplněný a ničím nenarušený zdroj antioxidantů, které neutralizují volné radikály, zmírňují oxidační stres a omezují pravděpodobnost chronických chorob. Přidané cukry a umělá sladidla bohužel prospěšnost kávy snižují a komplikacím naopak nahrávají. Pokud tedy můžete, raději se jim vyhněte. Nebo snad stojíte o cukrovku a nadváhu?

Řekněte ano houbám

Může jít káva s houbami vůbec dohromady? Ale to víte, že ano! Nebo jste snad neslyšeli o houbových prášcích, které jsou v lékárnách běžně k mání? Houbový prášek dodá zajímavou chuť, což ovšem není jediná výhoda. Houby jsou známým prostředkem podporujícím mozkové funkce i dlouhověkost, proto se jako součást různých nápojů často doporučují (2). To možná stojí za pokus, nemyslíte?

Pryč s plastovými kelímky

Plastové uzavíratelné kelímky se jeví jako skvělý nápad, protože si v nich můžeme kávu přinést takřka kamkoli. Ovšem pít z nich, to už je docela jiná písnička. Některé kelímky obsahují mikroplasty, které si najdou cestu i do vaší kávy. Útočí pak na hormonální rovnováhu, imunitu, nervový systém a vlastně i celkové zdraví (3). Když černé zlato, tak tedy jedině z keramického šálku!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7826851/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7920297/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat