Negativní účinky příliš častého a dlouhého sezení

Specialisté na vnitřní lékařství se již dlouho obávají, že sedavý způsob života, kdy lidé tráví mnoho času u stolů a počítačů, není zdraví prospěšný. V jakém směru? Můžete kvůli němu dokonce i předčasně zemřít!

Na své kancelářské židli trávíte sedm, osm, devět hodin denně? Málokdy se protáhnete, projdete či si krátce zacvičíte? Pak věřte, že rozhodně neděláte dobře. Příliš časté a dlouhé sezení se podílí na těchto negativních věcech.

Zkracuje život

Vědci si poprvé všimli, že se něco děje ve studii (1), která porovnávala dvě podobné skupiny: řidiči tranzitu, kteří většinu dne sedí, a průvodčí nebo strážní, kteří nesedí. Přestože jejich strava a životní styl byly velmi podobné, ti, kteří seděli, měli dvakrát vyšší pravděpodobnost, že onemocní srdeční chorobou, než ti, kteří stáli. Je pravděpodobnější, že zemřete dříve, a to z jakékoli příčiny, pokud budete sedět dlouhé úseky najednou. Vaše zaměstnání na přepážce pošty nebo městského úřadu je tudíž slušně řečeno toxické.

Vábí demenci

Pokud příliš mnoho sedíte, váš mozek může vypadat stejně jako mozek někoho s demencí (2). Ne nadarmo se říká, že kde není pohyb, tam přichází smrt. Sezení zvyšuje nejen riziko srdečních onemocnění, ale také cukrovky, vysokého krevního tlaku, vysokého cholesterolu a demence, která se projevuje ztrátou paměti, sníženou schopností plnit běžné pracovní úkoly, potížemi s vyjadřováním nebo časovou a místní dezorientací (2, 3). Pravidelný pohyb během dne však může hodně věcí zvrátit!

Rozvíjí diabetes

Není jasné proč, ale lékaři se domnívají, že sezení může změnit způsob, jakým tělo reaguje na inzulin, hormon, který pomáhá spalovat cukr a sacharidy na energii. Nadměrné a časté sezení podle nich přispívá k rozvoji diabetu (3).

Způsobuje otoky i křečové žíly

Lidé „přikovaní“ k židli si také často stěžují na otoky nohou, křečové žíly, bolesti a hlubokou žilní trombózu, sraženinu, jež se tvoří v noze právě z příliš dlouhého sezení. A to pořád není všechno (4).

Ničí záda, jak jinak

Poloha vsedě klade velký tlak na zádové svaly, krk a páteř. Ještě horší je, když se hrbíte a nepoužíváte ergonomickou židli. Ale i s ní je nutné každou půlhodinu vstát a protáhnout se či projít. Předkloňte se a dotkněte se svých palců, zahýbejte s krkem doleva i doprava a dávejte si pozor na to, jak sedíte. Samotný stůl by měl být ve výšce, ab bylo možné v pravém úhlu položit předloktí o desku (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4733085/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7174309/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7700832/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32685759/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat