Zlepšete svoje duševní zdraví dle severského konceptu

Potřebuje vaše duševní zdraví vzpruhu? Friluftsliv je severský koncept, který by tuto zimu mohl pomoci zlepšit vaše duševní zdraví.

Není žádným tajemstvím, že pobyt venku v přírodě je pro naše tělo dobrý. Od slunečního záření, které zvyšuje účinek serotoninu (1), až po vliv, který může na vaši náladu mít procházka po parku, může pobyt venku poskytnout celou řadu výhod. V zimě se však pobyt venku může zdát méně atraktivní. Vzhledem ke kratším dnům, které znemožňují večerní procházky, a mizernému počasí, které mění venkovní plány v poněkud vlhkou záležitost, může být těžké najít čas a motivaci jít ven.

Udělat si čas na čas venku jako prioritu – zejména přijetím severského konceptu „friluftsliv“ – může mít velký vliv na vaše duševní zdraví a pohodu v zimě.

Co je friluftsliv?

Koncept friluftsliv (3), který se překládá zhruba jako „život pod širým nebem“, je široce populární v severských zemích, kde i přes mrazivé teploty a velmi málo hodin slunečního svitu v zimních měsících je pobyt venku součástí života všech.

Často se doporučuje jako řešení sezónní afektivní poruchy a zimního splínu a může vás povzbudit, abyste zůstali aktivní v době, kdy byste tradičně trávili více času schoulení doma. 

Ve Švédsku je přísloví: ‚Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení‘. Friluftsliv je něco, co je ve Švédech zakořeněno od mládí. To je důvod, proč i v hluboké zimě často najdeme skupiny přátel, kteří se setkávají venku, společně chodí na výlety nebo dokonce piknikují.

Ačkoli tradiční friluftsliv je o tom, být venku tak často a co nejdéle, posezení venku během polední přestávky nebo procházka jako součást vaší každodenní rutiny je skvělým místem, kde začít.

Jaké jsou výhody friluftslivu?

Není žádným tajemstvím, že být venku je pro nás dobré. Prokázalo se, že spojení s přírodou přispívá ke snížení úrovně úzkosti, stresu a deprese a nedávná studie (2) zjistila, že trávit alespoň 120 minut týdně v přírodě vede k větší pohodě.

I když vyrazit ven, když se schyluje k dešti, nemusí vypadat jako nejlepší způsob, jak se rozveselit, přijmout friluftsliv znamená hodit tyto obavy za hlavu a co nejlépe využít okolní svět. To v podstatě znamená, že nikdy nelitujete toho, že jste šli ven, protože to jsou ty nejšťastnější vzpomínky.

Bez ohledu na to, zda jste nebo nejste typickým „outdoorovým“ člověkem, je jasné, že když se čas venku stane prioritou a uděláte maximum pro dodržování životního stylu friluftsliv, může vám pomoci pečovat o své duševní zdraví i během zimních měsíců. Takže, bez dalších řečí, zde je návod, jak tuto zimu využít výhod friluftslivu.

Jděte ven, ať prší, nebo svítí slunce

Bez ohledu na počasí je friluftsliv o tom, dostat se ven a prozkoumat, co přírodní svět nabízí. Jistě, sezení na lavičce v parku a oběd nemusí být dosažitelná aktivita v deštivých dnech, ale stále můžete jít na procházku s deštníkem nebo pláštěnkou. Vše je o přizpůsobení se tomu, co vám počasí dává.

Využijte oběd na maximum

Když pracujete z domova, je důležité zajistit, abyste byli během dne aktivní. Odejděte na hodinu od stolu, vyjděte ven a hýbejte se – nebudete litovat.  

Zapojte se do venkovního cvičení

Pokud vás už nebaví domácí cvičení a nechcete zrovna chodit do posilovny, cvičení venku by mohlo být řešením, které hledáte.

Teple zabalit

Trávit čas venku nebude legrace, pokud nebudete patřičně vybaveni, takže to bude chtít investovat do několika klíčových náležitostí: hodně vrstev (včetně termických, pokud je to nutné), nějaké dobré svetry, voděodolná vnější vrstva a nějaké pohodlné boty. Dobrá čepice, rukavice a šála mohou být také dobrým nápadem, pokud snadno zmrznete nebo plánujete vyrazit brzy ráno, když je mráz ještě na zemi. 

Užijte si chvíli o samotě

To, že setkání s ostatními venku je skvělý způsob, jak se znovu spojit, neznamená, že si čas venku nemůžeme užít i sami. Ať už si jdete sami zaběhat, vydáte se na nějakou túru nebo si prostě jen sednete na lavičku a čtete knihu, být sám venku je skvělý způsob, jak uklidnit mysl. 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545168/, (2) www.nature.com/articles/s41598-019-44097-3, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8638612/, názory autora






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat