Zmírněte nemoci éterickými oleji

Máta peprná, eukalyptus, levandule a další nejen příjemně voní, ale jako éterické oleje a vůně mohou pomoci při různých nemocech a neduzích, a dokonce zmírnit problémy se spánkem a deprese. Jak přesně to funguje?

Vůně, které vnímáme jako příjemné, dokážou uvolnit a zvýšit pohodu. A aromata a bylinky z rostlin toho dokážou mnohem víc. V mnoha případech esenciální oleje pomáhají zmírňovat fyzické problémy. Oleje se používají k léčbě nemocných po tisíce let – a tento přístup vydržel dodnes. Aplikace však mají také své limity – a měli by je provádět pouze odborníci. Při nesprávném dávkování mohou éterické oleje působit až toxicky (1).

Esenciální oleje lze využít mnoha způsoby

Nabídka terapií je různorodá. Oleje se aplikují na tělo ve formě koupelí, masáží nebo mastí. Přes kůži se dostanou dovnitř těla a tam rozvinou svůj účinek. Další formou je tzv. provonění místnosti. A existují pilulky, které po požití rozvinou v těle aroma – například kapsle s eukalyptovým olejem, které mají pomoci při nachlazení (1).

Jak fungují esenciální oleje

Za starých časů se například rány dezinfikovaly kadidlem, myrhové kapky mohou pomoci při plísňových infekcích ve střevě, esenciální oleje z hřebíčku naopak v mnoha případech dosáhly účinku tišícího bolest. A vůně santalového dřeva dokáže podpořit tělo při hojení ran (2).

Podle studií (3) by deset procent mátového oleje aplikovaného na bolestivá místa na čele a spáncích mělo zmírnit tenzní bolesti hlavy - a jeho účinnost je zde srovnatelná se známými účinnými látkami, jako je paracetamol a kyselina acetylsalicylová. Nejde ale jen o fyzické problémy, aromaterapie v mnoha případech osvědčila, zejména u úzkostných poruch, depresí a nespavosti.

Laboratoř prokázala, že vůně v levandulovém oleji působí na stejné receptory v mozku jako prášky na spaní. Pomáhá však při mírnějších příznacích, obecně aromaterapie není účinná v případě velmi závažných poruch (4).

Aromaterapie s odborným poradenstvím

Pokud byste chtěli aromaterapii vyzkoušet, měli byste se poradit s lékařem nebo naturopatem, který se specializuje na přírodní léčbu, nebo s aromaterapeutem. Obecně je lepší používat vůně, které si pacienti spojují s příjemnými zážitky (5).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32607090/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551727/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27106030/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6007527/, (5) názor autora






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat