Odborníci varují před pitím kávy na lačný žaludek

Šálek horké kávy patří k nejčastějším ranním rituálům, bez kterých nezačíná den. Kofein probouzí, stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost a potlačuje únavu. Patří tak k nejpoužívanějším stimulantům na světě. Na lačný žaludek ale nepatří!

O kávě se toho říká ledacos. Dobrého i špatného. Podle odborníků prý může nabídnout určitou ochranu proti Parkinsonově chorobě, diabetu typu 2, onemocnění jater, včetně rakoviny jater nebo srdečního infarktu a mrtvici. Káva ovšem stále má potenciální rizika, většinou kvůli vysokému obsahu kofeinu. Může například dočasně zvýšit krevní tlak (1). Vysoký příjem vařené, nefiltrované kávy se také spojuje s mírným zvýšením hladiny cholesterolu. Pití kávy na lačný žaludek může mít i jiné nežádoucí dopady na celkové zdraví (2).

Zbytečné výzvy

Jestli to první, po čem ráno saháte, je káva, ohrožujete pohodlí svých střev a jdete naproti hormonální disbalanci. Káva je kyselá, a když ji konzumujete na prázdný žaludek, vystavujete organismus vysokému stresu už jen proto, že kofein zvyšuje hladiny kortizolu a tělo i mysl uvádí do stavu „bojuj nebo uteč“(3).

Proto se před oblíbeným šálkem doporučuje sníst aspoň něco malého, kupříkladu mléčný výrobek (jogurt se sušeným ovocem), ovesné vločky či mrkvovo-ovesný dort a podobně. V případě, že to neuděláte, můžete se dokonce dočkat i vleklých problémů s akné, jež se nazývá jako hormonální (3).

Kromě pupínků hrozí i bolest na hrudi

Káva zároveň uvolňuje dolní jícnový svěrač (4). Ventil se nemusí úplně uzavřít, což umožňuje žaludeční kyselině prosakovat do jícnu – tento stav se nazývá reflux kyseliny či reflux jícnu. Nejčastějším příznakem tohoto stavu je pálení žáhy, jež doprovází i ostrá bolest na hrudi. Pokud vám káva způsobuje kyselý reflux, neignorujte to. Dlouhodobý chronický reflux kyseliny by mohl vést k ezofagitidě, zánětu jícnu.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8778943/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3445643/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16722996/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat