Nezdravé věci zahalené pozlátkem zdraví

Že čím více cvičení, tím lépe? Podle selského rozumu možná, ale realita je trochu jiná. A proč vaše srdce nemá rádo limonády s umělými sladidly, které budí dojem zdravého občerstvení?

Dnes je to samá módní dieta, superpotravina i odtučněná varianta toho či onoho. Také se mluví a píše o rostlinných stravovacích plánech i nejprospěšnějších režimech a produktech, které jsou pro nás údajně ty nejlepší. Ale vážně jsou? Čert aby se v tom vyznal! Koneckonců, některé věci se tváří jako zdravé, přitom vůbec nejsou. Zde je pár všeříkajících případů.

O alkoholu s nízkým obsahem cukru máme špatné mínění

Žijeme v době, kdy jsou nejrůznější diety středobodem populačního vesmíru. A trh na to samozřejmě reaguje. Jde hubnutí skloubit a alkoholem, který je považován za úhlavního nepřítele štíhlých proporcí? Samozřejmě, vždyť existují vína, piva i koktejly se sníženým obsahem cukru, tak proč si sklenku nedat, když je to bez váhového rizika? Jenže lidé mají o těchto nápojích hodně zkreslenou představu. Prokázal to výzkum (1), jehož zveřejnění plánuje odborný magazín Alcohol & Alcoholism. Jeho poznatky informují o tom, že se spotřebitelé domnívají, že s nižším podílem cukru jde ruku v ruce i menší množství alkoholu, což vůbec není pravda. Tato mýlka a jakýsi falešný pocit bezpečnější alternativy pak může za to, že mnozí tyto nápoje konzumují často a ve velkém, kvůli čemuž riziko nadváhy výrazně roste.

Když limonáda, tak jedině s umělými sladidly

Jste přesvědčení o tom, že když přejdete na dietní limonády s umělými sladidly, uděláte svému tělu velkou laskavost? Tahle výměna nemusí být takovým ternem, jak si asi myslíte. Podle studie (2) francouzského Národního institutu zdraví, o jejíchž závěrech byste se dočetli v časopise British Medical Journal, souvisejí umělá sladidla s větší pravděpodobností život ohrožujících kardiovaskulárních stavů.

Čím více sportu, tím lépe?

Pravidelná fyzická aktivita má nespočet výhod, proto zní logicky, abychom cvičili dennodenně, a to v pořádné intenzitě. Jenže i tohle se kupodivu může vymstít. Při nadměrné zátěži bez nutných prodlev na regeneraci začne organismus vnímat cvičení jako zvýšený stres. Vedlejším účinkem bývá i to, že se změnou hladiny pohlavních hormonů a kortizolu více ukládají tukové zásoby (3).

Zdroje: (1) www.scimex.org/newsfeed/sorry-low-sugar-alcohol-is-still-bad-for-you?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (ě) www.bmj.com/content/378/bmj-2022-071204?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) ww.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7714788/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat