Naše oči umí mluvit o zdraví těla

Diabetes, vysoký cholesterol nebo arteriální hypertenze. Že vám tuto diagnózu potvrdí jenom lékař? Omyl. Na tyto komplikace vás mohou upozornit i vaše oči. Jaké jejich signály lze vnímat jako poslední varování?

Chcete mít lepší přehled o svém zdraví, celkové kondici i riziku hrozících chorob? Podívejte se do zrcadla. Oči jsou nejen oknem do duše, ale i celkem spolehlivým indikátorem toho, co se děje uvnitř vašeho těla. Na určité rýsující se komplikace vás dokonce dokážou upozornit dříve, než jsou zjevné kdekoli jinde. Jak se v jejich řeči naučit číst?

Šedý zákal

Šedý zákal neboli katarakta je poměrně časté onemocnění, při kterém dochází k zakalení čiré oční čočky, což vede k její snížené průhlednosti. Ačkoli tento zákal vzniká v důsledku přirozeného stárnutí a kumulativního vystavení slunečnímu záření, dle názoru některých odborníků s ním souvisí i nadměrná konzumace alkoholu a dlouhodobé užívání kortikosteroidů (1).

Diabetes

Pokud člověk vidí poněkud rozmazaně a má velký problém zaostřit, může to být známka cukrovky. Je to dáno tím, že diabetes způsobuje poškození krevních cév, což je změna, která je na očích jasně patrná a nepřehlédnutelná (2).

Arteriální hypertenze

Jsou žilky ve vašich očích popraskané? Berte to jako alarm, který vás nabádá k návštěvě lékaře, po němž byste měli žádat kontrolní přeměření tlaku. Pravděpodobně ho budete mít vysoký, což zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Potvrzuje to i jistý výzkum, jehož poznatky naznačují, že podle žilek v sítnici lze předpovídat pravděpodobnost předčasného úmrtí na srdeční choroby (3).

Vysoký cholesterol

Je to možná k nevíře, ale i na abnormální výši škodlivého cholesterolu vás může zrak upozornit. Zbystřit byste měli v okamžiku, kdy se vám okolo okrajů rohovky začne tvořit bílý, šedý nebo žlutý prstenec. Právě on se vytváří z tukových usazenin, proto na tuto cholesterolovou patálii ukazuje (4). I v tomto případě je tedy nutná konzultace s odborníkem, tak ji raději zbytečně neodkládejte. Na prodlevy vážně není čas!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539699/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551501/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6156553/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5586853/






Celkem 3 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat