Vánoční ozdoby mohou obsahovat látky ohrožující zdraví

Korálkové řetězy, světelné šňůry, červené punčochy i věnce s umělými větvemi. Tohle se prodává zcela běžně, přitom nám to může přivodit astma, potíže s reprodukcí i poruchy pozornosti. Měli bychom se vánočních dekorací nadobro vzdát?

Opět je to tu. Čas, kdy se pomalu začínáme ladit na frekvenci vánoční atmosféry a nasáváme svátečního ducha. Chystáte se zdobit stromeček, nebo máte dávno hotovo? Kupujete nové dekorace, protože ty z loňska už jsou trochu okoukané? Pohled na ně vám advent jistě zpříjemní, ale co na to vaše zdraví?

Temná stránka vizuální radosti

Asi málokoho by napadlo, že tyto sezonní ozdoby mohou být jakkoli nebezpečné. Jenže ono to tak zřejmě je. Výzkumníci (1) z americké neziskové organizace Ecology Center testovali bezmála 70 běžných vánočních předmětů a nestačili se divit. Zjistili, že celé dvě třetiny obsahují jednu i více chemikálií, které se dávají do souvislosti se zdravotními problémy.

Především jde o olovo, brom, zpomalovače hoření a ftaláty, což jsou látky spojované s astmatem, vrozenými vadami, poruchami učení, sníženou schopností reprodukce, hormonálními výkyvy, toxicitou jater a zvýšenou pravděpodobností rakoviny. Pokud vás zajímají konkrétní zkoumané dekorace, podrobné testy byly zaměřené na korálkové řetězy, umělé věnce a zelené větvičky, červené punčochy, figurky Santa Clause, dárkové tašky a světlené šňůry na stromeček (2). Jak je možné, že věci, kterými si zkrášlujeme domov, jsou takto škodlivé?

Legální útok na naše zdraví?

Dle autorů výše zmíněné studie (1) je hlavním problémem to, že jsou bytové dekorace do značné míry neregulované. Pokud na nich není uvedeno, že jsou určené pro děti, nepodléhají žádným omezením týkajících se olova, ftalátů i kadmia. Jinými slovy – dokud není ta či ona věc vnímána jako dětský sortiment, může nežádoucí chemikálie obsahovat v zásadě legálně, neboť se to u vánočních ozdob příliš neřeší. „Některé látky jsou nebezpečné i při nízkých hladinách. Stále se hromadí důkazy, že jim jsou vystavené i plody v děloze, pokud s nimi matka přichází do styku,“ upozorňuje Mike Schade, což je odborník zastupující více než 450 organizací, včetně zmíněné Ecology Center, která provedla i tuto šokující studii. „Smutnou pravdou je, že náš systém chemické bezpečnosti je značně narušen. V případe neexistence vládních reforem je důležité vyzívat maloobchodníky i velkoobchodníky, aby přijali komplexní programy na odstranění chemikálií obsažených ve výrobcích,“ domnívá se Mike Schade.

Zdroje: (1) www.ecocenter.org/our-work/healthy-stuff-lab?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541097/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(1 hlasů)

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat