Počty spermií celosvětově klesají

Jako by těch špatných zpráv v poslední době nebylo až dost, teď přichází další rána. Muži mají natolik snížený počet spermií, že se ocitají na tenké hranici plodnosti a neplodnosti! Znamená to, že postupně vymřeme?

Jak se v bříšku maminky ocitne miminko, to se učí už děti na základní škole. Proto asi každý člověk bezpečně ví, že celý reprodukční proces stojí na mužských spermiích a ženském vajíčku. Vypadá to sice úplně jednoduše, ale jedna věc je teorie a druhá zase praxe. Co se totiž týká právě těch spermií, je to bída s nouzí. Odborníci (1) dokonce hovoří o reprodukční krizi a nejasné budoucnosti našeho přežití! Opravdu je situace tolik vážná?

Optimismus stranou. Jde do tuhého!

Vědci bijí na poplach. A nejde jen o nějakou momentální „přeháňku“, ale dlouhodobý problém gigantického rozměru. Studie (1) publikovaná v časopise Human Reproduction Update totiž odhalila, že počet spermií celosvětově klesá alarmujícím tempem. Zatímco v roce 1973 bylo průměrně zjišťováno 101 milionů spermií v jednom mililitru spermatu, v posledních letech je to už jen 49 milionů, což je propad o nějakých 62 procent. Ačkoli je toto nižší číslo stále nad limitem Světové zdravotnické organizace (2), která za velmi malou koncentraci považuje 15 milionů spermií na mililitr spermatu, lékaři se obávají toho, co bude dál. A právem.

Moderní životní styl je špatný 

„Máme před sebou velice vážný problém, který, pokud nebude zmírněn, může ohrozit přežití lidské populace,“ nalévá čistého vína epidemiolog a spoluautor studie Hagai Levines, který působí na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. „Naše poznatky nejsou zaměřené na příčinu toho jevu, ale z jiných publikací vyplývá, že s klesajícím počtem spermií zřejmě souvisí obezita, sedavý životní styl, kouření, pesticidy a další chemické látky, s nimiž muži přicházejí běžně do styku,“ vyjmenovává jmenovaný epidemiolog. Ten také zmiňuje, že se plodnost začíná výrazně snižovat v okamžiku, kdy je v jednom mililitru spermatu pouze 40 milionů spermií, čemuž jsou dnešní pánové hodně blízko (1).

Zdroje: (1) www.academic.oup.com/humupd/advance-article/doi/10.1093/humupd/dmac035/6824414?login=false, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19934213/






Celkem 3 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat