Podpořte imunitu dětí silným střevním mikrobiomem

Zase vám onemocnělo dítko? Posilněte jeho imunitu tím, že ho budete zásobovat jogurty s živými kulturami a naopak omezíte sladkosti. A proč to obecně nepřehánět s čistotou?

Rodičům školkových dětí nastaly velmi krušné a náročné časy. Také jste si mysleli, že vaše dítko bude mezi své vrstevníky chodit převážnou část měsíce, což vám poskytne alespoň nějaký pracovní prostor? Idea to jistě byla lákává, nicméně realitě na hony vzdálená. Časté rýmy, zvýšené teploty, kašel i bolesti malé hlavičky pravidelné docházce do školky udělaly čáru přes rozpočet. Lámete si hlavu s tím, jak dětskou imunitu posílit? Pak jste na správné adrese!

Vše se odvíjí od spokojeného bříška

Zdraví střev se v posledních letech stalo hodně žhavým tématem. Netýká se to jenom dospělých, ale i našich nejmenších. Bez ohledu na věk totiž střevní mikrobiom ovlivňuje kromě trávení a psychického rozpoložení také celkovou obranyschopnost. A rozhodně ne málo! Celý mikrobiom se pak vytváří a ustaluje právě v prvních letech života, proto je dobré věnovat mu pozornost, což může nastavit celoživotní pohodu (3). A zde je pár strategií, které vám s tím pomohou!

Kamufláž s fermentovanými potravinami

Asi všichni jsme slyšeli o tom, že fermentované potraviny jsou pomyslným svatým grálem výživy, protože hýčkají trávení, posilují odolnost a zvyšují nutriční obsah přijímané stravy (4). Všechno to zní hezky, ale zkuste před malé dítě postavit talíř s kysaným zelím, že? Pravděpodobně skončí na zemi. Tohle chce trochu rodičovské diplomacie! Jděte na to pozvolna a fermentované poklady zkuste zamíchat do jídel, které potomkům chutnají. Začnete po malých nenápadných lžičkách a množství postupně navyšujte. Častěji kupujte také jogurty s živými kulturami, které nejsou přecpané cukrem. S ním je totiž velká potíž.

Omezení sladkostí je potřeba

Z poznatků jistého výzkumu (1) vyplynulo, že nadměrná konzumace cukru a tuku v útlém věku může negativně pozměnit mikrobiom na celý život. Hodné bakterie ve střevech nechtějí sladké, milují rozmanitou stravu a prospívají díky vláknině. Místo čokolády tedy svému malému zlatíčku nabídněte raději ovoce, celozrnné produkty a ořechy, které mají vlákniny na rozdávání. Pokud mu do stravy propašujete i luštěniny, o to lépe!

Nečistoty nejsou úplně špatné

Ano, úzkostlivě dbáme na to, aby se naše děti vyhýbaly špíně i nečistotám. A teď si představte, že ono to není úplně dobře. Tedy alespoň podle některých studií (2), jejichž poznatky naznačují, že přehnaná touha po čistotě brání správné tvorbě zdravých střevních bakterií, což souvisí i s oslabenou imunitou. Přestaňme tedy panikařit, když se naši potomci někde ušpiní!

Zdroje: (1) www.journals.biologists.com/jeb/article/224/4/jeb239699/223410/Early-life-effects-of-juvenile-Western-diet-and?, (2) www.science.org/doi/10.1126/sciadv.aba2578?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7700621/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723656/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat