Za problémy s očima nebo pokožkou může stát nedostatek vitaminu A

Vitamin A není jen spolehlivou prevencí šerosleposti. Dbejte o jeho optimální příjem i kvůli trávení a imunitě. Jeho bohatým zdrojem nebývá jen omílaná mrkev!

Na zrak jste si nikdy nemohli stěžovat a to stejné se dalo říci o kvalitě pokožky? Jenže teď je všechno jinak, protože obojí se podstatně zhoršilo. Možná se k tomu všemu přidaly i střevní potíže, což signalizuje jediné – vaše tělo zřejmě postrádá vitamin A!

Šeroslepost jako výsledek nutriční krize

Pokud člověku vitamin A (1) dlouhodobě schází, oči to zpravidla odnesou jako první. Tato nezbytná živina totiž zajišťuje správné fungování fotoreceptorů sítnice. Pomáhá také lubrikovat rohovku, proto její nedostatek způsobuje suchost očí a s tím spojenou vyšší náchylnost k infekcím. V krajních případech to končívá dočasnou nebo i trvalou slepotou (2). Situace je tedy opravdu vážná! Proč ještě zjednat okamžitou nápravu?

Rychlé stárnutí kůže, které nelze zastavit

K popisu práce uvedené látky patří i to, že se podílí na tvorbě kolagenu. S jeho klesajícím množstvím v těle tedy pokožka začíná ochabovat a rychleji stárnout, takže i menší vrásky bývají o mnoho patrnější. Naruší se tím ale i hydratace a veškeré regenerační procesy, přičemž se častěji objevují záněty, vyrážky a ekzémy (2). Žádnou výjimkou není akné, kterému nízké hladiny vitaminu A jen nahrávají. Tedy alespoň podle studie (3) publikované v magazínu Clinical and Experimental Dermatology. Nouze o tohoto spojence se ale projevuje i jinak.

Oslabená imunita a střevní trable

Vzhledem k faktu, že má vitamin A přímý vliv na imunitu, není nijak překvapující, že jeho absence podstatně zvyšuje náchylnost k nejrůznějším chorobám. A nejen to - s oslabenou obranyschopností jdou ruku k ruce i střevní problémy. Denní doporučená dávka se pohybuje okolo 1 mg a je třeba si ji hlídat (2). Na jaké potraviny se zaměřit?

Zprostředkovatelé matky přírody

Za štědrý zdroj „áčka“ se obvykle považuje špenát, mango a brokolice. Nabízejí ho ale i sladké brambory, hovězí játra a tučné ryby (1). Tak na tyto položky při příštím nákupu v obchodě nezapomeňte!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482362/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519051/, onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2230.2006.02106.x?utm_medium=wo&utm_source=link&utm_campaign=healthy-body/vitamin-a-deficiency-symptoms-treat/&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat