Vypoťte vánoční stres v sauně

Jste nervózní a přetažení? Pro dobrou náladu a ztracenou energii se můžete vydat do sauny. V ní vás čeká i poctivý detox. A spolu s ním také vzpruha mozkových funkcí! Tak na co ještě čekáte?

Máte všeho nad hlavu a nevíte, kam dřív skočit. Všechno to vymýšlení dárků pro své blízké a jejich následné balení, zdobení stromečku a nákupy nezbytných potravin na cukroví a další sváteční laskominy. K tomu pracovní shon a zajištění běžného chodu domácnosti. No komu by nehaprovaly nervy! Víte, co? Dejte si pauzu a skočte do sauny. Tam se nahromaděný stres doslova rozpustí a vaše psychika bude „jako nová“.

Vypněte. Každá minuta dobrá!

Snížení stresu a navození harmonického stavu mysli. To je výhoda sauny číslo jedna, která se také nejčastěji udává. Pobyt v této horké místnosti ale nepřináší jen dobrý pocit. Už po poměrně krátké chvilce můžete registrovat i vítanou úlevu od kloubních i svalových bolestí. Je to proto, že vlivem tepla se rozšíří cévy, což zlepší krevní oběh a uvolní tak napětí v celém těle. Pravidelné návštěvy této procedury se právě z těchto důvodů doporučují lidem s revmatoidní artritidou, stejně jako těm, kteří si stěžují na problémy se zády (1). Není to náhodou i váš případ? Buď jak buď, těšit se můžete i na pořádný detox.

Sbohem, toxiny!

Z nahromaděných toxinů nikdy nevzejde nic dobrého. Omezují totiž činnost orgánů a zvyšují riziko chronických i jiných nemocí, přičemž oslabují imunitu a znesnadňují hubnutí. Ale nemusíte čekat, až si vás tímto způsobem podají! Z organismu je vyženete právě saunováním, na což poukazuje výzkum (2) zveřejněný v magazínu Temperature. Podle něj k tomu hloubkovému úklidu dopomáhá pocení, kterému se tu samozřejmě nevyhnete. A je tu ještě další zajímavý vedlejší účinek, který vás možná hodně překvapí.

Mozek si doslova libuje

Saunování je dobré i pro hlavu. A jak! Ve vědecké sféře se totiž dává do souvislosti s nižším rizikem demence a Alzheimerovy choroby (3). Sauna také prokazatelně zkvalitňuje spánek a dle některých odborných názorů může trochu přispět i k hubnutí (1). Takový léčivý relax si teď přece zasloužíte, ne? Tak hurá do tepla!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30077204/,  (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6773238/#T0004, (3) https://www.finnleo.com/saunas-101/health-and-wellness/library/20-year-sauna-study-by-dr.-jari-laukkanen-sauna-bathing-is-inversely-associated-with-dementia-and-alzheimers-disease-in-middle-aged-finnish-men






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat