Spaní s rozsvícenými světly je jako časovaná bomba

Co preferujete při spánku? Tmu, nebo světlo? Odpověď si pečlivě promyslete, neboť na ní hodně záleží. Rozsvícené lampičky jsou totiž pro tělo a mozek doslova zhoubou!

Orientační světla na chodbě nebo v koupelně vůbec ničemu nevadí, spíš naopak. Slouží k osvětlení temných zákoutí a prostor, kde není potřeba nebo nelze použít osvětlení přímé. Zajišťují bezpečnost a předcházejí zranění. Něco jiného ovšem je, když se nějaké to světýlko nachází přímo v ložnici – v tom nejhorším případě silné a ostré.

Proč lidé svítí i v noci?

Osobní preference nebo strach ze tmy patří k důvodům, proč někteří lidé v noci rádi spí se zapnutými světly. Bohužel, některé studie (1) naznačují, že ti, kteří to takto praktikují, mohou neúmyslně udržovat svůj nervový systém v bdělém stavu a jsou z dlouhodobého hlediska náchylnější ke kardio-metabolickým poruchám. Nyní se také ukázalo, že pouhá jedna noc spánku s mírným osvětlením v místnosti může mít nepříznivé účinky na metabolismus těla.

Když mozek neodpočívá

Studie (1), kterou publikoval odborný časopis Proceedings of the National Academy of Sciences (1), se zúčastnilo 20 zdravých dospělých, rozdělených na dvě skupiny. Ta první byla nucena spát ve slabě osvětlené místnosti dva dny po sobě, druhá spala první noc při slabém osvětlení a následující den ve středně osvětlené místnosti.

Zjištění ukázala, že skupina číslo dvě, která byla nucena spát ve středně osvětlené místnosti, měla následující ráno zvýšenou srdeční frekvenci, pokles variability srdeční frekvence a určitou inzulinovou rezistenci. Ale ani skupina číslo jedna z toho nevyšla úplně nejlépe.

Provedená studie (1) ukázala, že když byli zdraví dospělí nuceni spát v místnosti s mírným nočním světlem, taktéž to vedlo ke zvýšení srdeční frekvence a zvýšené inzulínové rezistenci, i když ne v takovém měřítku. Riziko to však představuje tak jako tak. Navzdory těmto zjištěním je vystavení umělému světlu během noci celosvětově rozšířené, a to zejména v průmyslových zemích. Podle vědců ale kromě rozhozeného metabolismu zvyšuje riziko vzniku cukrovky a náchylnost k obezitě.

Narušení biologického cyklu

Je třeba vědět, že tělo má své vnitřní přirozené hodiny nastavené přírodou. Fyzické a duševní změny způsobené těmito hodinami se nazývají cirkadiánní rytmy (2). Ty ovlivňují hormony, tělesnou teplotu, hlad a další životní procesy. Produkce melatoninu, hormonu produkovaného epifýzou, který podporuje spánek v reakci na tmu, je potlačena, pokud je člověk světlu vystaven. Spánek se zapnutými světly tak narušuje nejen biologický cyklus, ale také ony spánkové cykly, které jsou klíčové pro omlazení a opravu těla. Proto se snažte osvětlení ve své ložnici zredukovat na minimum.

Zdroje: (1) www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2113290119, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519507/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat