Zimní rituál nahrazující lékaře

Navzdory chladnějšímu počasí odhalte aspoň kousek své kůže rannímu slunci. Jaké to má výhody a proč se jedná o nejlepší zimní rituál vůbec?

Většina zpráv o veřejném zdraví z poslední doby se soustředila na rizika přílišného vystavování se slunci. UVA záření (95–97 % UVR, které dopadá na zemský povrch) proniká hluboko do kůže, kde může nepřímo přispívat k rakovině kůže prostřednictvím tvorby molekul poškozujících DNA, jako jsou hydroxylové a kyslíkové radikály. Nadměrné vystavení slunci může také způsobit šedý zákal (1). Ale to je spíš záležitostí letních měsíců. Teď, v zimě, je situace trochu jiná. Lepší!

Terapie sluncem. Jak často a dlouho?

Vystavování se rannímu slunci posiluje imunitu, ale také pomáhá snížit otoky a vysoký krevní tlak, zároveň podporuje funkce mozku, což se aktuálně nesmírně hodí. Chladné počasí může v těle spustit mnoho typů problémů, kvůli nimž je náchylné k různým nemocem. Udržování silného imunitního systému tak patří k tomu nejdůležitějšímu, co pro sebe aktuálně můžete udělat. Vstaňte o trochu dřív, doma roztáhněte závěsy, jděte se projít nebo chvíli poseďte na balkoně a nechte paprsky ranního slunečního světla dopadat aspoň na kousek svého těla 15-20 minut - každý den, a to před desátou hodinou dopolední (2).

Sluneční záření poskytuje vitamin D, který zpomaluje proces stárnutí a pomáhá chránit před nemocemi. Primární fyziologickou funkcí „déčka“ je však udržování hladiny vápníku a fosforu v séru v normálním fyziologickém rozmezí tak, aby došlo k podpoře většině metabolických funkcí i mineralizace kostí (3).

Nejen úleva od stresu

Podle vědců (4) z univerzit v Edinburghu a Southamptonu pomáhá vystavení UV paprskům slunečního záření uvolňování oxidu dusnatého, což je protein zpomalující rozvoj diabetu 2. typu a obezity. Další studie zase poukazují na to, že vitamin D má antidepresivní účinky, tudíž redukuje stres a zlepšuje náladu (3). A to pořád není všechno.

Ze zprávy (5) Health US News vyplývá, že ranní zimní slunce v těle redukuje produkci melatoninu, hormonu, který způsobuje ospalost, takže se vlastně jedná o přirozenou dávku energie. Vědci (4) z Edinburghu zase hlásají, že vystavení UV záření je přínosem převážně pro lidi s vysokým krevním tlakem, neboť stačí oněch zmiňovaných 15–20 minut denně, a hladiny krevního tlaku významně klesají. Tudíž každá minuta na slunci dobrá!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6031472/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6121420/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441912/, (4) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X15368974, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2290997/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

397 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat