Úzkostní lidé mají potíže s pamětí

Nemůžete si vzpomenout, co jste to v obchodě tak nutně potřebovali koupit? Jen těžko si vybavujete jména slavných herců z vašich oblíbených filmů? Možná je to tím, že jste obecně negativní a uzavření do sebe. A přesně tohle vám narušuje paměť!

K čemu slouží paměť, je jasné asi každému. Tuto schopnost centrální nervové soustavy potřebujeme k uchovávání, vybavování a následnému používání předchozích zkušeností a informací. Když poněkud selhává, může to přinést hodně perné chvilky (1).

Ztrácím hlavu i nervy!

Co tuto potřebnou schopnost oslabuje, o tom vědci (2) mají jasno. Jejich seznam zahrnuje například přirozený proces stárnutí a chronický stres, v jehož důsledku se do mozku dostává více kortizolu. V pozadí zapomnětlivosti podle nich stoji i hormonální výkyvy, užívání některých léků, dlouhodobá konzumace alkoholu, kouření, nevyvážená strava a snížená funkce štítné žlázy. Kéž by to ale bylo všechno. Ukázalo (3) se, že v tomhle celém sehrává roli i úzkost. A spolu s ní i častá špatná nálada!

Jsem pesimista, proto zapomínám?

Nedávný výzkum (3) publikovaný v magazínu Personality and Individual Differences naznačuje, že lidé, kteří jsou úzkostní a obecně negativní, bývají k potížím s pamětí náchylnější. Potvrzuje to tedy předchozí letité domněnky, že schopnost uchovávat informace mohou přímo ovlivnit určité osobnostní rysy.

„V našich testech jednoznačně nejhůře dopadli ti, kteří měli sklony k obavám, negativismu a náladovosti, a to zejména ve středním a starším věku. Neuroticismus je obecně spojován s větším psychickým utrpením, jež zasahuje do nervových systémů, od kterých se odvíjí epizodická paměť,“ vysvětluje lékařka a spoluautorka studie Weixi Kang s tím, že zmíněný neuroticismus je také klasickou příčinou nespavosti, což je další útok na paměť. Naopak pozitivní myšlení, extrovertismus, přívětivost a otevřenost, spolu se správnou výživou a stimulováním mozku, paměť upevňuje. Nechtěli byste si dnes vyluštit nějakou křížovku či sudoku? Anebo raději dvě?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6853990/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5200851/, (3) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S019188692200472X?via%3Dihub&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat