Baňkování jako prastará forma alternativní medicíny

Představa pohárků připevněných k tělu sice působí děsivě, ale žádný strach, baňkování je prastarou formou alternativní medicíny, jejíž historie sahá až do roku 1550 př. n. l. Proč neustále rozšiřuje svoji fanouškovskou základu? Omlazuje a uklidňuje pocuchané nervy!

Masážní terapie baňkami dekompresuje měkké tkáně pomocí vakuového sání, na rozdíl od jiných forem masáže, které měkké tkáně spíš stlačují. Během baňkování se kalíšek jemně přisaje k pokožce a tím se spodní měkká část zvedne (1). Existuje přitom nekonečný seznam výhod této praxe. Která se bude zamlouvat zrovna vám?

Pomáhá snižovat bolest

Pokud hledáte přirozený způsob, jak snížit bolesti kloubů a svalů, baňkování se vyloženě nabízí. Bylo prokázáno, že výrazně ulevuje od nepohodlí nejen při problémech v dolní části zad (2).

Zklidňuje nervy

Nic proti klasické masáži, která je velmi příjemná, nicméně baňkování podle všeho taky zmírňuje fyzické potíže a zároveň zklidňuje centrální nervový systém. Díky němu se snáze uvedete do relaxačního módu a zbavíte se tak napětí a stresu (1).

Zlepšuje trávení

Pokud trpíte na nepravidelnou stolici, či dokonce zácpu, měli byste „kalíšky na pokožce“ vyzkoušet. Jelikož baňkování uvolňuje stres, jak již bylo uvedeno, podporuje zdraví trávicího traktu, protože většina zažívacích problémů je způsobena právě velkým množstvím stresu (2).

Posiluje imunitu

Zimu většinou doprovází rýma, ucpané dýchací cesty, kašel nebo bolesti svalů a kloubů. Nachlazení, chřipky a angíny totiž nechodí po horách, ale po lidech. Než sáhnete po komerčních lécích, lehněte si pod baňky. Posilují imunitní funkce pohybem krve a lymfatické tekutiny, čím ulevují od nepříjemného kašle a dalších zdravotních problémů, které přes chladnější měsíce trápí většinu populace (2).

Působí proti stárnutí

Baňkování je i kosmetickou záležitostí. Bojuje totiž proti vráskám a zralé pleti. Ujistěte se, že po ošetření používáte produkty, jako jsou pleťové vody a esenciální oleje, jež se do pokožky absorbují a dodávají jí všechny živiny, které potřebuje (1).

Ulevuje od symptomů karpálního tunelu

Ošetřete své přepracované ruce! Syndrom karpálního tunelu (3) je bolestivý stav, který se projevuje necitlivostí, brněním, trnutím a bolestí zápěstí či některých prstů, konkrétně palce, ukazováku, prostředníku a prsteníku ruky, jež se zhoršují zejména v noci. V případě, že si všímáte necitlivosti nebo bolesti v rukou, baňkování se pro vás může stát spásou. Počítejte však s jistými překážkami. Od nahromadění kyseliny mléčné ve svalové tkáni lze očekávat mírnou bolestivost a modřiny po terapii bvykle přetrvávají až týden. Po ošetření se nedoporučuje fyzická námaha a teplo (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538253/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136528/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448179/






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat