Závažné komplikace chřipky

Chřipka (influenza) představuje infekční onemocnění dýchacích cest. Je vyvolána viry, konkrétně viry Myxovirus influenzae typu A, B a C a může se rozvinout i v něco horšího. Jaká je nejčastější komplikace chřipky a kolik lidí ročně na ni umírá?

Chřipku obvykle doprovázejí symptomy, ke kterým patří horečka, zimnice, kašel, bolest v krku, rýma a ucpaný nos, bolesti svalů a kloubů, bolesti hlavy, únava a zvracení nebo průjem, i když je to častější u dětí než u dospělých (1). Většina lidí, kteří onemocní chřipkou, se uzdraví během několika dnů až méně než dvou týdnů, ale u některých jedinců se v důsledku chřipky rozvinou závažné komplikace, z nichž některé mohou být život ohrožující.

Komplikace chřipky

Infekce dutin a uší jsou příklady středně závažných komplikací chřipky. Další možné vážné důsledky vyvolané chřipkou mohou zahrnovat zánět srdce (myokarditida), mozku (encefalitida) nebo svalové tkáně (myositida, rhabdomyolýza) a multiorgánové selhání (například respirační a ledvinový kolaps). Mezi nejčastější „vedlejší efekt, jež chřipka má, ovšem patří zápal plic (pneumonie), což je vážné infekční onemocnění plicní tkáně. Do nejohroženější skupiny patří novorozenci, kojenci a starší lidé (2). Ročně je pneumonií postiženo kolem 450 milionů lidí, tedy sedm procent světové populace, na následky nemoci pak umírají přibližně čtyři miliony z nich (3).

Prevence jako základ

Každý podzim se vyrábí nová vakcína proti chřipce. Každý ve věku šesti měsíců a starší se může nechat očkovat. To, že očkování způsobuje samotnou chřipku, je mýtus. Mezi nejčastější vedlejší účinky, které lidé pociťují, patří bolestivost, horečka nebo svědění v místě vpichu. Účinnost vakcíny se u jednotlivých osob liší. Může záviset na faktorech, jako je věk a celkový zdravotní stav. K prevenci chřipky je dále užitečné vyhýbat se kontaktu s nemocnými lidmi. Důležité je i časté mytí rukou, které snižuje riziko infekce (4).

Rozdíl mezi chřipkou a covidem-19

Chřipka a COVID-19 jsou nakažlivá respirační onemocnění, ale způsobují je různé viry. Covid-19 je způsoben infekcí koronavirem s názvem SARS-CoV-2 a za chřipkou stojí infekci chřipkovými viry. Rozdíl mezi chřipkou a covidem-19 nepoznáte pouze podle příznaků, protože některé z nich jsou stejné. Některé testy PCR však původního viníka dokážou odhalit (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459363/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7172971/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526116/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14723616/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7809683/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pikantní dýňová polévka

(4 hlasů)

Krůtí prsa s houbami

(9 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat