Projevy těla při nedostatku vápníku

Napij se ještě mléka, říkávaly naše babičky, má v sobě vápník a ten je vynikající na kosti. Prarodiče věděli, o čem mluví! Nedostatek tohoto minerálu vás doslova může srazit na kolena. Všímejte si těchto méně známých signálů nízkého příjmu a včas zakročte!

Vápník (kalcium) je základní živinou obsaženou v mléčných výrobcích, tmavě zelené listové zelenině, luštěninách a obohacených potravinách. 99 % tohoto minerálu je uloženo v kostech a zubech, přičemž průměrný dospělý má v těle 1 200 gramů vápníku. Vápník je důležitý nejen pro kostní hmotu, ale i oběh, hormony, svaly a nervy. Jak stárneme, hladina vápníku přirozeně klesá. Z tohoto důvodu mnoho lidí užívá doplňky stravy k prevenci osteoporózy. Uhličitan vápenatý (kalcit) a citrát vápenatý jsou dvě nejoblíbenější formy vápníku, bez kterých se tělo neobejde (1).

Jaké množství je optimální?

Vápník podporuje zdravé fungování buněk, umožňuje srážení krve, podporuje optimální svalovou kontrakci a reguluje metabolismus. Kromě toho je zásadní pro zdraví srdce tím, že pomáhá udržovat pravidelný srdeční rytmus a redukuje krevní tlak. Množství vápníku, které tělo potřebuje, se liší v závislosti na věku a pohlaví. Dospělí jedinci by však měli přijímat 1 000 miligramů vápníku denně (2). Cokoli pod touto hranicí může způsobit nedostatek tohoto minerálu, který se kromě slabých a křehkých kostí pozná i podle jiných, záludnějších signálů. Jakých?

Chronická únava

Nízká hladina vápníku má za následek únavu. Ne takovou tu epizodní, třeba po náročném pracovním týdnu, ale trvalou. Ta se prvotně projevuje jako neschopnost provádět běžné denní úkoly. Hypokalcemii, jak se tomuto stavu říká, doprovází mozková mlha, závratě, točení hlavy, zmatenost a nesoustředěnost. Protože svalová vlákna a nervy vápník vyžadují, nedostatek tohoto životně důležitého minerálu způsobuje vyčerpání a letargii (3).

Svalové křeče

Výmluvnými příznaky nízké hladiny vápníku jsou svalové křeče, zejména v zadní části dolních končetin. Vápník je totiž nutný k tomu, aby pomohl svalům stahovat se a relaxovat (3).

Špatné zdraví ústní dutiny

Bez optimálního množství vápníku jsou zuby ochuzeny o minerály nezbytné pro jejich zdraví. Co je více znepokojivé, je to, že pokud vápník chybí, objevují se záněty dásní a kostí kolem zubů (3).

Srdeční arytmie

I nepravidelný srdeční tep (arytmie) je běžným příznakem nedostatečné hladiny vápníku. Je to proto, že srdce je sval, a když jeho buňky kalcium nedostávají, přestávají správně fungovat a mohou způsobit křeče srdečního svalu. Pakliže něco takového nechcete dopustit, přijímejte mandlové mléko, tofu, jogurty, sýry či tmavou listovou zeleninu (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557683/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6683260/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9311836/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat