Známá pravidla zpomalující stárnutí

V mladém těle mladý duch! Jenže jak to udělat, když už jste sfoukli další svíčku na svém narozeninovém dortu? Střezte si tato roky střežená tajemství mládí!

Známé osobnosti, ke kterým patří herci Chuck Norris (82), Sylvester Stallone (76) či Jean-Claude Van Damme (62) na svůj věk vypadají mladistvě a svěže. Jak to dělají? Mají snad doma pramen mládí? Možné to je, ale s největší pravděpodobností se řídí starými a známými pravidly, která zpomalují stárnutí.

Vyšší příjem ovoce a zeleniny

Buďte aktivní a jezte více ovoce a zeleniny. Vědci čím dál častěji apelují, že právě sezonní ovoce a zelenina má schopnost snížit biologický věk, zatímco fyzická aktivita se v tomto směru dostává až na druhé místo. Vyzdvihnout se musí hlavně modré ovoce, které obsahuje mnoho neuroprotektivních látek šetrných k mozku, které mají silné zdravotní účinky. Borůvky mohou snížit riziko Alzheimerovy choroby a celkově zpomalit stárnutí, zároveň se spojují se sníženým rizikem srdečního infarktu a nižším krevním tlakem. Také dokážou chránit DNA před poškozením. Proto na ně vsaďte, stejně jako na ostružiny a v neposlední řadě i zelenou listovou zeleninu, kapustu, brokolici špenát nebo růžičkovou kapustu, tučné ryby, semena a oříšky, zejména ty vlašské (1).

Ventilace stresu

Největší faktory, které ovlivňují biologické stárnutí? Chronologické stárnutí a genetika v kombinaci se stresem. Každodenní stresory, traumatické události, pracovní vypětí a diskriminace předčasně oslabují tělesnou směs imunitních buněk a potenciálně zvyšují riziko onemocnění. Napětí je proto nutné ventilovat pomocí meditací a cvičení, jako je kupříkladu jóga nebo taj-či (2).

Přátelé, rodina a komunita

Pocit osamění urychluje stárnutí více než kouření a zvyšuje biologický věk člověka až o 1,65 roku (3). Proto se lidem nevyhýbejte, navštěvujte přátele či nějakou komunitu. Častá společenská aktivita předchází a oddaluje kognitivní pokles ve stáří.

Zdravá hladina vitaminu D

Zdravá hladina vitaminu D vám podle britských vědců ve tváři i na duši srazí pár let. Doplňky vitaminu D jsou dostupné ve dvou formách: vitamin D2 („ergokalciferol“ nebo previtamin D) a vitamin D3 („cholekalciferol“). Oba jsou také přirozeně se vyskytující formy, které jsou produkovány v přítomnosti slunečního ultrafialového záření-B (UVB), díky čemuž vznikla přezdívka „sluneční vitamin“ (4).

Správná péče o pleť

Co se týče pleti, používejte opalovací krémy, přestaňte kouřit, pravidelně provádějte peeling pokožky, dostatečně spěte, hlídejte si doporučovaný denní příjem vody, obličej si čistěte ráno i večer a používejte kyselinu kyselina glykolovou a kyselinu hyaluronovou. Aspoň tak to radí dermatologové (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7012619/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5927356/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8055264/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441912/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31840424/






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Kuličky z kuřecího masa

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat