Kvůli hlasité hudbě ve sluchátkách hrozí mladistvým ohluchnutí

Zajít si tak na koncert nebo sportovní zápas? Zážitek je to jistě příjemný. Ne však pro uši, které mají právo na stížnosti. A stejné je to i se sluchátky, ze kterých se hudba ozývá až moc nahlas!

Celá jedna miliarda lidí. To je pořádně velký dav, že? A teď si představte, že přesně tolika jedincům hrozí naprostá ztráta sluchu. Důvod? Tím je hluk!

Optimismus stranou

Říká se, že poslech hudby má na člověka celou řadu pozitivních účinků (1). Zlepšuje třeba soustředění, podporuje kreativitu, zvyšuje pracovní výkonnost a normalizuje krevní tlak. Také zahání úzkost, navozuje dobrou náladu, tlumí bolesti a harmonizuje mozkové hemisféry, což celkově přispívá k dobrému fungování organismu. Všechno to má ale jednu zásadní podmínku – nesmí být moc nahlas. Ovšem tohle si mnozí, zejména pak mladiství, k srdci příliš neberou.

Sluchátka? Raději špunty!

Podle Světové zdravotnické organizace trpí naprostou ztrátou sluchu 430 milionů lidí všech věkových kategorií (2). Jen ve Spojených státech je to dle tiskové zprávy Národního institutu pro hluchotu a jiné komunikační poruchy bezmála 38 milionů osob, přičemž se předpokládá, že čísla se budou nadále jen zvyšovat. Viníkem je hlasitá hudba nejen poslouchaná ve sluchátkách, ale i na koncertech a dalších kulturních akcích, což naznačuje studie (3) zveřejněná v magazínu BMJ Global Health. Její autoři upozorňují na to, že právě na zmíněných kulturních akcích jsou předpisy týkající se hluku pořádně děravé. Jinými slovy – nikdo se jimi příliš nezabývá.

„Škodlivé poslechové praktiky jsou celosvětově velmi rozšířené a mohou vystavit více než jednu miliardu mladých lidí riziku ztráty sluchu," píší v závěrech této studie (3) její autoři, a to ve snaze zastavit tuto krizi, přičemž upozorňují na naléhavou potřebu bezpečnějšího naslouchání. Jak návštěvy koncertů, tak i sluchátka mohou být tedy hodně nebezpečná.

Kolik decibelů je tak akorát?

Experti (4) se přiklánějí k názoru, že jakýkoli hluk nad 85 decibelů může sluch dost zásadně ovlivnit. Čistě pro srovnání – normální lidská konverzace se pohybuje okolo 60 decibelů, zatímco hudba ve sluchátkách s maximální hlasitostí může mít i 100 decibelů. A na koncertech a sportovních utkáních je to v zásadě stejné.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3741536/, (2) who.int/news-room/fact-sheets/detail/deafness-and-hearing-loss?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.nidcd.nih.gov/health/statistics/quick-statistics-hearing#:~:text=About 2 to 3 out,in one or both ears.&text=More than 90 percent of deaf children are born to hearing parents.&text=Approximately 15%25 of American adults,over report some trouble hearing, gh.bmj.com/content/7/11/e010501, (4) www.nidcd.nih.gov/health/noise-induced-hearing-loss#:~:text=Sounds%20at%20or%20below%2070,takes%20for%20NIHL%20to%20happen.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat