Domácí zubní pasty jsou spíše škodlivé než prospěšné

Skládají se z jedlé sody, citronové šťávy, peroxidu vodíku nebo živočišného uhlí. Postrádají ale fluor, který je pro prevenci kazů zásadní. Proč ještě od domácích zubních past odborníci odrazují?

Trend vlastnoručně vyrobené kosmetiky nabývá na síle. Na internetu koluje nepřeberné množství návodů a instruktážních videí na to, jak si udělat vlastní šampon, mýdlo, prací prášek, hydratační krém nebo zubní pastu. A lidé je v dobré víře pročítají a sledují ostošest! Jenže právě v případě té zubní pasty to může být trochu potíž. Proč se odborníci drží názoru, že kupovaná je zkrátka lepší a domácí může ublížit?

Popáleniny dásní i ztráta skloviny? Nic výjimečného!

Obvyklé recepty zahrnují přísady, jako je citronová šťáva, jedlá soda, živočišné uhlí nebo obyčejná sůl. Co je na nich špatně? To, že je něco přírodní, ještě neznamená, že je to pro zuby dobré. Citron je příliš kyselý, soda se solí zase příliš abrazivní. Jejich používání vede k narušení i rozpadu skloviny, s čímž se pojí celá řada už neřešitelných problémů. Běžně využívaný peroxid vodíku není žádným ternem, neboť může způsobit popáleniny dásní i měkkých tkání – zejména pak při nesprávné manipulaci. Co v domácích pastách naopak chybí, to je podle jmenované zubařky fluor.

Dobrý nápad, co se trochu zvrtne

Čištění zubů alternativními domácími pastami je volba každého jedince, nejprve je ale dobré si promluvit se svým lékařem, než nadobro změníte rutinu dentální hygieny. A to zvláště, jde-li o děti. Produkty bez fluoru jen opotřebovávají zubní sklovinu, což zvyšuje riziko kazů, citlivosti a změn barvy chrupu. Jakmile o sklovinu jednou přijdete, už ji nikdy nedostanete zpět. A že jste slyšeli o tom, že je fluor naopak škodlivý? Tato tvrzení nejsou založená na pravdě a jde o jeden velký mýtus. Ještě pořád si pastu chcete vyrobit doma?

Zdroj: www.nature.com/articles/s41415-021-2736-2 - celý článek






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat