Samoobslužné pokladny v supermarketech pokrývají fekální bakterie

Máte dnes v plánu návštěvu supermarketu a jako vždy tam využijete samoobslužnou pokladnu? Po příchodu domů si ruce umyjte o to pečlivěji. Můžete na nich mít něco, z čeho se vám zaručeně zvedne žaludek.

Kde jsou ty doby, kdy jsme si při každém nákupu museli u pokladny vystát dlouhou frontu, přičemž nás pomalost pracovníka „za kasou“ mnohdy doháněla k naprostému šílenství. Dnes už si zboží díky pokladnám samoobslužným můžeme namarkovat sami, což nám šetří čas i nervy. Také je považujete za skvělý nápad a při návštěvě obchodu k nim vždycky zavítáte? Pak vás následující informace asi nepotěší.

Bakterie jsou všude

Tento efektivní způsob nakupování má totiž svoje nehygienické úskalí. Možná teď namítáte, že žijeme v bakteriálním světě a s choroboplodnými zárodky přicházíme do kontaktu neustále. A máte samozřejmě pravdu. Jenže co když vám řekneme, že když použijete onu samoobslužnou pokladnu, vyjde to úplně nastejno, jako kdybyste po vykonání velké potřeby strčili ruce do toalety? Nějak tak to prý je, domnívají se britští odborníci (1) působící na vysoké škole Liverpool School of Tropical Medicine. Ti si dali tu práci a posbírali vzorky celkem 19 předmětů, jichž se lidé běžně dotýkají, jako jsou například kliky dveří, madla v městské hromadné dopravě, počítačové klávesnice nebo zmíněné pokladny. Hádat můžete dvakrát, co má největší bakteriální zatížení (1)!

Fuj! Tohle na rukou nechcete

Britští experti z uvedené vzdělávací instituce zhodnotili situaci okolo samoobslužných pokladen jako obzvláště znepokojující. Analýza (1) prokázala, že je pokrývají bakterie, které se běžně vyskytují ve výkalech. Způsobují pak horečky, průjmy a žaludeční křeče, a to zejména lidem s oslabenou imunitou. Lékaři (2) tedy apelují na to, abychom po každé návštěvě veřejného prostranství po příchodu domů ihned zavítali k umyvadlu, kde si ruce máme mýdlem a vodou umývat alespoň 30 sekund, po čemž by pro jistotu měla následovat i dezinfekce. Ačkoli ty samoobslužné pokladny vypadají čistě, do čistoty mají hodně daleko!

Zdroje: (1) www.studyfinds.org/wash-hands-checkout-screens-escalators-fecal-bacteria/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470254/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat