Z nadměrného pocení se stal častý problém

Pocení je přirozený a velice důležitý tělesný proces. Ovšem když se trochu vymkne kontrole, mění se v horor a učiněnou noční můru. Co si v takovém případě počít?

Že se člověk potí jenom při sportu či sexu? Anebo v létě, kdy teploty přesahují tropickou třicítku? Kéž by to tak bylo. Mokré dlaně, orosené čelo, vlhké podpaží i nepříjemné kluzko v botách – tohle všechno může přijít úplně kdykoli, a to i bez zjevného důvodu.

Prokletí, které našincům není cizí

Nadměrné pocení neboli hyperhidróza (1) je problém, o kterém se nahlas příliš nemluví. A je zřejmé, proč. Tahle svízel představuje značnou komplikaci nejen pro samotného „pacienta“, ale i jeho okolí. Kdo by na ni tedy ještě upozorňoval?

Bože, co je to tady za smrad?

Hyperhidróza (1) bývá primární a sekundární. Zatímco u té první je příčina nevysvětlitelnou záhadou, u druhé se nadměrné pocení vysvětluje třeba zhoršenou funkcí štítné žlázy, diabetem, poruchou nervového systému, užíváním některých léků či konzumací pikantních jídel. V obou případech ho však doprovází nepříjemný zápach s nadbytkem potu spojený. Kdy vyhledat odbornou pomoc? Když tahle potíž začíná dost ovlivňovat kvalitu každodenního života, shodují se lékaři! Jaké jsou vlastně možnosti nápravy?

Od antiperspirantu po botox

Prvním záchytným lanem bývá použití antiperspirantu, který omezuje vylučování potu z potních žláz. Jde o nejjednodušší a nejméně nákladné řešení, ke kterému se také lidé uchylují nejčastěji. V případě, že si s hyperhidrózou tento prostředek neporadí, se nabízí botoxové injekce, jejichž účinky přetrvávají až šest měsíců. Další léčebnou alternativu představují prášky nebo speciální roztoky na lékařský předpis, které se lokálně aplikují do postižených oblastí. Využít se dá i pomoci v podobě elektroléčby a přírodních doplňků stravy (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459227/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695293/ 






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat