Ženám sedavé zaměstnání na zdraví neškodí

První studie, která zkoumala, jak muži a ženy reagují odlišně na sedavý způsob života, zpochybňuje vše, co víme o nebezpečí příliš dlouhého sezení.

„Sezení je nové kouření“ – to je děsivé poselství, které už řadu let vidíme na stránkách novin o zdraví (1). Kromě žen (zejména premenopauzálních) to tak ve skutečnosti nemusí být, protože nový výzkum (2) naznačuje, že škodlivé zdravotní dopady sedavého životního stylu a sladké stravy jsou u mužů ve skutečnosti mnohem závažnější.

Vědci z University of Missouri School of Medicine zjistili (2), že muži a ženy reagují odlišně na změny v počtu kroků a ve stravě. Zkoumali inzulinovou rezistenci (proces, který tělu ztěžuje vylučování glykogenu – což zvyšuje riziko diabetu 2. typu) u 36 mladých a zdravých mužů a žen snížením počtu kroků z 10 000 na 5 000 kroků za den a zvýšením příjmu slazených nápojů na šest plechovek denně. Pouze u mužů bylo zjištěno, že na sedavý způsob života a zvýšený příjem cukru reagují; vědci zjistili, že zásahy vedly ke snížení průtoku krve v nohou a poklesu proteinu zvaného adropin. Ten reguluje citlivost na inzulin a je důležitým biomarkerem kardiovaskulárních onemocnění.

Stojí za to zdůraznit, že se jedná o velmi malou studii (2); nanejvýš pravděpodobně zkoumala reakce 18 žen. A je také důležité uvést, že 5 000 kroků je stále více než britský průměr 3 000–4 000 kroků. 

Je to další důkaz toho, že většina studií se provádí na mužích?

Studie (2) zveřejněná v časopise Endocrinology potvrzuje, že u mladších žen je méně pravděpodobné, že budou trpět zdravotními problémy v důsledku (krátkodobého) sedavého životního stylu plného cukru než muži.

Je zajímavé, že jde o první zveřejněný výzkum (2), který skutečně zkoumá způsoby, jak obě pohlaví reagují odlišně na stejné zásahy do životního stylu. Možná to naznačuje, že většina studií dříve publikovaných na toto téma buď ignorovala rozdíly založené na pohlaví, nebo byla prováděna hlavně na mužích. 

Jak se během dne více hýbat

I když je logické, že čím méně se hýbeme, tím méně fit a zdraví pravděpodobně budeme, tato studie (2) naznačuje, že možná (alespoň krátkodobě) nemusíme být tak stresovaní, pokud strávíme jeden den jen na pohovce. Pokud se snažíte snížit čas u obrazovky, pak opravdu stojí za to zjistit, kdy a jak můžete přidat do svého dne trochu více pohybu. Místo toho, abyste se pokoušeli – a neuspěli – dostat se do posilovny, pokuste se raději pomalu, ale jistě udělat z pohybu součást svého každodenního života.  

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7700832/, (2) www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221027124012.htm






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat