Kurkuma by se neměla kombinovat s některými léky

Kurkuma je velice prospěšná. Platí to ale vždycky? Bohužel ne. Lidem, kteří užívají léky na srážlivost krve, se může spíše vymstít. A platí to i pro ty, které trápí pálení žáhy!

I když se věk dámy nikdy neprozrazuje, v případě kurkumy lze udělat výjimku. Podle historických pramenů a dochovaných údajů se využívá již deset tisíc let, jde tedy o jedno z nejstarších koření vůbec. Nikdy ovšem nebylo jen obyčejnou kuchyňskou přísadou, své uplatnění nalezlo i při léčení, zkrášlování a vykonávaní náboženských obřadů. Ani moderní věda s pochvalami nešetří!

Elixír pro srdce, mozek i štíhlé křivky

Útlum zánětů, silná podpora při neutralizaci škodlivých volných radikálů, snížení rizika Alzheimerovy choroby a demence, vítané zlepšení paměti nebo omezení pravděpodobnosti výskytu srdečních onemocnění. To je jen zlomek prokázaných účinků kurkumy, které se připisují zejména obsaženému kurkuminu (1). Kurkuma, která dle některých názorů urychluje i hubnutí a spalování kalorií, má ale i temnou stránku, neboť může narušit účinnost a působení některých léků (2). Se kterými konkrétními ji raději nekombinovat?

Když je problém s krví

Kurkuma funguje jako mírné ředidlo nejcennější tekutiny kolující v žilách, což je také důvod, proč se nedoporučuje míchat s léky na srážlivost krve (3). Ať už užíváte warfarin, plavix či stacyl, buďte s tímto kořením skutečně opatrní, nebo ho z jídelníčku zcela vyřaďte. Tzv. indický šafrán může uškodit i těm, kterým lékař předepsal léky na snížení hladiny krevního cukru (4). Neuvážené spojení jednoho s druhým dokáže zapříčinit hypoglykemii, což není žádná legrace. Kurkuma by taktéž neměla být kombinována s přípravky upravujícími produkci žaludečních kyselin, které pomáhají třeba na pálení žáhy. Výsledkem bývá nevolnost, bolest žaludku i obtěžující nadýmání.

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26007179/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17569207/, (3) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1064748117305110?via%3Dihub, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28274852/






Celkem 2 komentářů

me muj doktor rekl to same,nema cenu kupovat kraviny,muj pradeda se dozil 99let, a urcite nic nebral,protoze nic nebylo
28.12.2022

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat