Z tekutého mýdla lze vážně onemocnět

Myjete si ruce několikrát denně? Pokud se ve vašem mýdle nachází kontroverzní sloučenina triclosan, s každou očistnou procedurou si zvyšujete riziko rakoviny i jaterní fibrózy.

Říká se, že čistota je polovinou zdraví. V dobré víře si tedy myjeme ruce, tělo i vlasy, od čehož si slibujeme, že nás to před nemocemi pomůže ochránit. Před nějakými možná ano, ale jiným tak paradoxně chodíme naproti.

Víte, co vlastně používáte?

Už jste slyšeli o triclosanu? To je syntetická látka odolná vůči vnějším podmínkám, jako jsou například změny teplot. Původně byl vyvinut jako pesticid pro vlhkem ohrožené rostliny, dnes se využívá i pro své širokospektrální antimikrobiální účinky, ovšem funguje i jako konzervant, protože zabraňuje růstu bakterií, hub i plísní. Nachází se v celé řadě produktů běžné denní hygieny, a to včetně tekutých mýdel, šamponů, deodorantů a zubních past. Obsahují ho ale i oděvy, tmely, výrobky pro domácnost, hračky a úklidové prostředky (1). Tváří se jako veliký pomocník a přítel, že? Ovšem zdání klame. Jakým způsobem dokáže ublížit?

Rakovina kvůli hygieně?

Poznatky studie (2) zveřejněné v magazínu Proceedings of the National Academy of Sciences si triclosan spojují s rizikem rozvoje rakoviny i jaterní fibrózou. Čím déle se mu člověk vystavuje, tím je pravděpodobnost onemocnění vyšší, upozorňují autoři výzkumu s tím, že mění hormonální hladiny, přičemž narušuje působení androstanového receptoru (CAR), který je odpovědný za odstraňování cizích a škodlivých chemikálií z těla. Ačkoli se daná studie prováděla na myších, odborníci se domnívají, že stejně toxicky triclosan působí i na lidskou populaci. A není to zdaleka poprvé, co se o něm hovoří jako o strůjci závažných zdravotních komplikací.

Hrozba pro štítnou žlázu, matku i dítě

Už v minulosti se tato látka dávala do souvislosti s omezenou činností štítné žlázy, oslabeným imunitním systémem, alergií, astmatem, nekontrolovatelným růstem buněk, neplodností a vývojovými vadami plodu těhotných žen. Pokud se těmto rizikům chcete vyhnout, kontrolujte složení používaných produktů. Triclosan se tam může objevit i pod názvem microban, tak se nenechte zmást ani utáhnout na vařené nudli (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6126357/, (2) www.pnas.org/doi/abs/10.1073/pnas.1419119111, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9500643/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat