Tiché příznaky nedostatku vitaminu C

Nejen časté virózy. Při nedostatku vitaminu C toho hrozí mnohem víc. Jak i vy poznáte, že vám céčko schází? Všímejte si vlasů, pleti i krvácivosti!

Vitamin C je ve vodě rozpustný vitamin, který tělo potřebuje pro řadu každodenních funkcí. Vzhledem k tomu, že si jej organismus neukládá, je rozvoj nedostatku céčka snazší, než se zdá. Dospělé ženy potřebují alespoň 75 mg vitaminu C denně, zatímco u mužů je to minimálně 90 mg. Cokoli pod tuto hranici představuje problém.

Proč je céčko důležité?

Vitamin C je nezbytný pro růst a obnovu tkání v celém těle. Pomáhá při produkci kolagenu (1), který se používá k tvorbě kůže, krevních cév, chrupavek, vazů a šlach. Je také potřebný pro hojení ran, vstřebávání železa a udržování zdraví kostí. Vitamin C je silný antioxidant, jež pomáhá snižovat poškození způsobené volnými radikály (2), a tím předchází rozvoji onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina. Bohužel platí, že mnoho lidí má nízké hladiny vitamínu C, čehož si dlouhé týdny či měsíce nikdo nemusí všimnout. Víte, jak poznáte, že právě vy máte céčka málo?

Krvácení a oteklé dásně

Dásně jsou částečně tvořeny kolagenem, a proto bývají citlivější, když hladina vitaminu C klesá. Mohou také více krvácet, a protože vitamin C pomáhá při hojení ran (3), nedostatek tohoto vitaminu zvěstuje, že krvácející dásně se nehojí tak rychle. Oteklé dásně pak bývají důsledkem zánětu, procesu, kterému céčko jako antioxidant pomáhá předcházet.

Časté krvácení z nosu

Stačí se předklonit nebo podrbat na nose a už z něj teče krev. Krvácení z nosu se objevuje, když praskají drobné cévky v nose (4), takže časté krvácení z nosu je známkou slabých cév v tomto orgánu. (Vzhledem k tomu, že krevní cévy jsou posilovány kolagenem, nedostatek vitaminu C může vést k oslabení krevních cév, což způsobí jejich prasknutí a časté krvácení z nosu.)

Suché, roztřepené vlasy

Když se někomu třepí konečky a vlasy jsou suché, bez života a navíc vypadávají (5), poukazuje to na nedostatek vitaminu C. I vlasy jsou totiž závislé na kolagenu, jinak nemají sílu ani zdraví.

Suchá, červená nebo vrásčitá pokožka

Kolagen udržuje pokožku pružnou a bez vrásek, takže není žádným překvapením, že bídný přísun céčka je spojen s vrásčitou i zarudlou kůží (6) – nebo že naopak dostatečné množství vitaminu C může udržet pleť mladistvou.

Snadná tvorba modřin

Když prasknou malé krevní cévky přímo pod povrchem kůže, objeví se modřina. Děje se to až nápadně často? Vysvětlení je jednoduché. Stěny cév, které jsou z velké části vyrobeny z kolagenu, jsou slabé. (Vitamin C pomáhá posilovat krevní cévy tím, že zvyšuje produkci kolagenu, takže se tak snadno nerozpadají.) (6).

Časté infekce

Vitamin C pomáhá stimulovat produkci bílých krvinek (7), které napadají bakterie a viry. Vitamin C jako antioxidant také pomáhá chránit zdraví samotných imunitních buněk. Neustále se opakující nachlazení, chřipka, infekce močových cest nebo streptokok v krku jsou známkou oslabeného imunitního systému, tedy nedostatku vitaminu C.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6204628/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7285147/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7949787/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2856577/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16406749/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/, (7) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29534432/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat