Nošení těsných džín škodí zdraví střev

Všimli jste si někdy, že máte sklony k nadýmání v džínách s vysokým pasem? Nebo vás zajímá, co dělá nošení těsného oblečení s vašimi vnitřnostmi? Má zásadní vliv na vaše trávení.

Jako člověk se samozřejmou slabostí se považuji tak trochu za experta na nakupování oblečení. Znám své oblíbené značky, vím, co se hodí k mému tělu, a v barvách mám jasno už dávno. Ale nedávno jsem si uvědomila, že oblečení má vliv i na něco dalšího (3).

Džíny, nebo tepláky?

Nedávno, když jsem si vzala na schůzku s kamarádkou své nové džíny, jsem se jen pár minut po usednutí začala cítit nepohodlně a nafouklá. Když jsem potom dorazila domů, nemohla jsem se dočkat, až vyměním džíny za tepláky (3). Mohlo by mi být špatně kvůli mému oblečení?

Stažené střeva a zpomalené trávení

Ukázalo se, že jsem nebyla příliš daleko od pravdy. Pevné pasy, které se zařezávají do břicha, mohou mít vliv na hladký průchod trávení a způsobit plynatost, nadýmání a žaludeční křeče. Odborníci (1) se shodují, že úzké džíny jsou nejhorším oděvem, protože jejich těsný pas přímo stlačuje tenké střevo, kde probíhá většina vašeho trávení. Stažení této oblasti zpomaluje normální trávicí proces, takže se cítíte nafouklí. A důsledky toho mohou být vážné: u pacientů se zánětlivým onemocněním střev (IBS) (2) mohou upnuté džíny bolest zesílit, v důsledku čehož může dojít až ke ztrátě vědomí.  

„Léčba“ existuje

Dobrou zprávou je, že většina škodlivých účinků je reverzibilní, což znamená, že jakmile se odstraní závadný kus oblečení, měli byste se poměrně rychle cítit lépe, protože vaše tělo začne znovu normálně zpracovávat potravu. I když (zatím) netrpíte problémy souvisejícími se střevy, pokud se vám trávení důsledkem těsného oblečení neustále zpomaluje, může to být znakem přemnožení bakterií v tenkém střevě. To je stav, kdy bakterie v tenkém střevě rostou a fermentují. Dá se léčit antibiotiky nebo doplňky, ale může to trvat dlouho, než se to vyřeší (3).

Nadýmání, reflux a ztížené dýchání

Na vině bohužel nejsou jen úzké džíny. Naše posedlost oblečením pevně obepínajícím tělo (díky, Kim!) si také vybírá svou daň. Zúžení našich středních částí, abychom vytvořili aerodynamickou, elegantní siluetu, může ohrozit naši schopnost normálně dýchat, což je docela velký problém. Tvarované oblečení může stlačit vnitřní orgány proti bránici, což znamená, že má méně prostoru pro roztahování a stahování normálním, zdravým způsobem, jak dýcháme. To může vést k hyperventilaci a v extrémních případech až k záchvatům paniky (4).

Intra-žaludeční tlak z těsně padnoucího oblečení může vyvolat kyselý reflux a pálení žáhy, protože žaludeční kyselina se vrací zpět do jícnu. Následky refluxu mohou být závažné – vedou k zánětu jícnu a trvalému poškození zubní skloviny (4).

Dlouhodobé omezující oblečení může ohrozit váš imunitní systém. Těsné oblečení může bránit zdravému proudění odpadních látek lymfatickým systémem, který vede od krku k dolním končetinám. To může vést k nahromadění toxinů v těle, takže budete náchylnější k infekcím (4).

Občas a jen krátce

Pokud se nehodláte upnutého oblečení vzdát, schovejte si je pro zvláštní příležitosti a omezte množství času, které v nich strávíte. To může znamenat vzít si volnější sadu oblečení na převlečení nebo začít sledovat, jak se ve vašem oblečení cítíte po stanovenou dobu, abyste mohli rozpoznat, kdy ho svléct. A nejdůležitější rada na závěr: oblečení má sedět nám, než abychom se my podřizovali jemu. Kupujte si zkrátka takové oblečení, které vám sedí a je pohodlné (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4755982/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534810/, (3) názory autora, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26159328/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat