Péče o imunitu v zimních měsících

O imunitu je žádoucí pečovat nejen v zimních měsících. S nástupem chladnějšího období bývá častější chřipka i nachlazení, které nejsou příjemné nikomu. Jak se ale na tyto situace připravit a ideálně jim předejít?

Dostatek vitaminů a minerálů

Kvalitní strava je základem pro dostatek vitaminů a minerálů v těle. Lidské tělo dokáže profitovat z potravin bohatých na probiotika, tedy z jogurtů, mléčných výrobků a kvašených potravin. Dále jsou pro organismus užitečná prebiotika, která jsou obsažena například v cibuli, česneku a pórku. Pro udržení imunity je také zásadní udržet vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuků v jídelníčku. S doplněním vitaminů vám pomůže také dostatečná konzumace zeleniny a ovoce. (1)

Vitaminy a minerály stěžejní pro silnou imunitu jsou vitamin D, hořčík, vitaminy skupiny B, zinek a v neposlední řadě vitamin C. Všechny tyto vitaminy a minerály je vhodné přijímat ze stravy a případně je doplnit o ty přijímané formou suplementace. Vzhledem k tomu, že v zimních měsících trávíme většinu času uvnitř budov, je potřeba myslet na dostatek vitaminu D. Ten totiž přirozeně přijímáme ze slunce a ne vždy se nám jej dostává dostatek. Doporučená denní dávka tohoto vitaminu je 3 000–5 000 IU a dá se doplňovat formou suplementace. (2)

Prevence

Preventivní opatření budou vaším nejlepším přítelem při cestě k pevné imunitě. Nejprve je potřeba zajistit si každodenní dostatek spánku a ideálně se při tom držet nějakého denního režimu. Spánek by se měl řadit mezi vaše každodenní priority. Při péči o imunitu je vhodné také rozumné zvládání každodenního stresu a přiměřená tréninková zátěž. Pokud je prevence dlouhodobě zanedbávána, není se čemu divit, že jde ruku v ruce se slabou imunitou. (3)

Otužování

Pravidelné otužování také napomáhá udržení pevné imunity, v chladném prostředí neucítíte tak rychle zimu a budete vůči ní odolnější. Je důležité také porozumět tomu, co se v těle děje při procesu otužování. V první řadě se snižuje tep, dále vzrůstá potřeba kyslíku a díky ní se zvyšuje kapacita plic. Mimo jiné také lidské orgány získávají více krve. Díky pravidelnému otužování vás pak nerozhází, když venku nečekaně zmoknete nebo se zrovna rychle ochladí. (4)

Péče o imunitu by měla být pro každého prioritou. Ovlivňuje totiž, jak často jsme nachlazení a necítíme se dobře. Když o tělo správně pečujeme, odvděčí se nám tím, že bude zdravé a budeme mít dostatek energie pro každodenní činnosti.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622781/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019700/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK19956/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8570411/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat