Konzumace slazených limonád mužům způsobuje plešatost

Už kvůli jedné slazené limonádě denně mohou pánové přijít o vlasy. Vzhledem k tomu, že si na tyto nápoje potrpí zejména mladší generace, to není ta úplně nejlepší prognóza do budoucna!

Slazené perlivé limonády se po celém světě pijí ve velkém, což odborníky, lékaře i výživové poradce pořádně znepokojuje (1). Všichni se totiž shodují v tom, že organismu ani trochu neprospívají, protože urychlují stárnutí, zvyšují riziko rakoviny, poškozují kosti a ničí zubní sklovinu. Také prý zhoršují činnost jater, způsobují trávicí potíže, souvisí s migrénami a omezují schopnost reprodukce. Kvůli jejich příliš časté konzumaci mohou lidé přijít nejen o zdraví, ale dokonce i o vlasy. Zvláště pak muži by se před tímto občerstvením měli mít na pozoru!

Holá lebka kvůli sodovce?

Poznatky nové studie (2) čínských vědců z Tsinghua University v Pekingu naznačují, že pánové, kteří si dopřejí jednu slazenou limonádu denně, mají až o 57 procent zvýšené riziko nadměrného vypadávání vlasů. Tedy alespoň v porovnání s těmi, kterým tyto nápoje nic neříkají. Vážně je něco takového možné? Nashromážděné důkazy tomu nasvědčují. Do studie (2), jejíž poznatky cituje odborný magazín Nutrients, bylo zahrnuto přes tisíc mužů ve věku od 18 do 45 let, kteří prostřednictvím dotazníku odpovídali na otázky týkající se celkové kvality kštice, stravovacích návyků i psychické pohody. Ke všeobecnému překvapení pak analýza dat pak mezi vysokou konzumací slazených limonád a nadměrnými ztrátami vlasového porostu jasnou souvislost skutečně odhalila.

Mladistvá nerozvážnost, která se vymstí

Že jsou zmíněné nápoje oblíbené zvláště mezi mladšími generacemi, na to poukazuje i americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí, podle kterého zhruba 25 procent příslušníků silnějšího pohlaví začne přicházet o vlasy ještě před dosažením jednadvacátého roku života. Zajímavé je pak to, že i výše uvedený výzkum (3) zaznamenal nejvyšší příjem těchto přeslazených limonád u nejmladších respondentů, kteří si na počínající plešatost v dotazníku stěžovali. Pánové, pijte tedy raději čistou vodu, doporučují vědci!

Zdroje: (1) www.cdc.gov/nutrition/data-statistics/sugar-sweetened-beverages-intake.html#:~:text=Nationally%2C 63%25 of adults aged,beverages once daily or more (2) www.mdpi.com/2072-6643/15/1/214?mibextid=Zxz2cZ#B50-nutrients-15-00214, (3) www.clevelandclinic.org/why-do-men-go-bald-and-is-there-anything-you-can-really-do-about-it/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat