Vyzrajte na otravnou bolest hlavy

Bolí vás často hlava? Máte potíže s migrénami a hledáte způsob, jak se vyhnout každodenní konzumaci prášků od bolesti? Bolest hlavy může mít spoustu příčin od banálních a běžných až po velmi závažné (viz závěr článku). My se vám pokusíme osvětlit ty nejčastější, včetně tipů, jak na bolest hlavy vyzrát.

Nejčastější příčiny bolesti hlavy jsou nedostatek spánku, dehydratace, vysazení kofeinu, větší konzumace alkoholu, nedostatek živin (nevhodné diety), vážná zranění a základní zdravotní problémy (1).

Napijte se

Nedostatečná hydratace je nejčastější příčinou bolesti hlavy. Nedostatečný příjem tekutin zhoršuje také koncentraci a způsobuje podrážděnost, což vede k dalšímu zhoršování příznaků, které mohou vyústit až v migrénu. Abyste se vyhnuli bolestem hlavy z dehydratace, zaměřte se na dostatečný pitný režim po celý den (průběžně, a ne pouze nárazově) a konzumaci potravin bohatých na vodu, jako je ovoce a zelenina (1).

Dejte si hořčík

Hořčík je důležitý minerál nezbytný pro nespočet funkcí v těle, včetně regulace krevního cukru a nervového přenosu (2). Zajímavé je, že se hořčík prokázal rovněž jako bezpečný a účinný lék proti bolesti hlavy. Studie zjistily, že léčba doplňkovým hořčíkem v mnoha různých dávkách a formách může pomoci snížit četnost i závažnost migrénových bolestí hlavy (3). Nejvhodnější forma hořčíku pro tyto účely je citrát hořečnatý, v dávce 400–600 mg. Užívání doplňků hořčíku však může u některých lidí způsobit vedlejší účinky, jako je průjem, proto je vhodné začít s menšími dávkami.

Omezte alkohol

Zatímco pití alkoholu u většiny lidí nemusí nutně způsobovat bolesti hlavy, z dlouhodobého hlediska však častá konzumace alkoholu může přispívat k častějším migrénám. A to až u jedné třetiny lidí (4). Lidé, kteří pociťují časté bolesti hlavy, by tudíž měli zkusit omezit příjem alkoholu, aby zjistili, zda to není zrovna jejich případ.

Dopřejte si dostatek kvalitního spánku

Nedostatek spánku je pro tělo škodlivý mnoha ohledech, a při dlouhodobých potížích s bolestmi hlavy vám rozhodně neprospěje, pokud budete tělo ještě více vyčerpávat ponocováním. Ovšem ani přespříliš spánku není vhodným řešením, zaměřte se proto na zlatý střed, tedy  7–9 hodin spánku denně (1).

Vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem histaminu

Histamin je chemická látka přirozeně se vyskytující v těle, která hraje roli v imunitním, trávicím a nervovém systému. Nachází se také v určitých potravinách, jako jsou extra zralé sýry, fermentovaná jídla, pivo, víno, uzené ryby, uzené maso apod. Někteří lidé nemohou histamin správně vylučovat, protože mají narušenou funkci enzymů odpovědných za jeho rozklad. Vyloučení potravin bohatých na histamin může pomoci snížit bolest hlavy u lidí citlivých na histamin (5).

Vyzkoušejte esenciální oleje

Esenciální oleje jsou vysoce koncentrované kapaliny, které obsahují aromatické sloučeniny z různých rostlin. Mají mnoho terapeutických výhod a nejčastější způsob je vnější použití, i když některé lze užívat i vnitřně. Esenciální oleje z máty peprné, levandule a eukalyptu jsou při bolestech hlavy obzvláště účinné, zkuste to sami. Stačí esenciální olej přidat do vody v aromalampě nebo vetřít malé množství esenciálního oleje (smíchaného s nosným olejem) na zápěstí nebo spánky (1).

Vyhněte se silným pachům a vůním

Silné parfémy, vůně či pachy čisticích prostředků rovněž mohou u některých jedinců způsobit bolesti hlavy. Pokud si myslíte, že můžete být citliví na pachy, vyhýbejte se silným parfémům, cigaretovému kouři a silně vonícím jídlům. Obzvláště v případech, kdy již cítíte první náznaky začínající bolesti hlavy (1).

Vsaďte na bylinky

Starý dobrý heřmánek nebo mateřídouška rovněž mohou pomoci zmírnit bolest hlavy. Skvělou službu vám v tomto ohledu prokáže také kurkuma či zázvor. Ideálně ve formě čaje nebo nálevu. Mějte však na paměti, že i když je užívání většiny bylin bezpečné, je důležité být obezřetný, protože mnohé z nich mohou interagovat s běžně předepisovanými léky a rovněž mohou být nevhodné pro těhotné a kojící ženy (1).

Kdy navštívit lékaře

Občasná mírná bolest hlavy není obvykle důvodem k obavám, avšak pokud pociťujete časté bolesti hlavy nebo trvalé silné bolesti hlavy, je důležité, abyste vyhledali lékařskou péči. Bolesti hlavy totiž mohou být také příznakem vážného zdravotního stavu (jako nádor, krevní sraženina nebo jiný zdravotní stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc). Lékař může pomoci vyloučit možné základní příčiny vašich bolestí hlavy a poskytnout vám správnou péči. Pomoci mohou také testy, které odhalí nedostatek živin, jako je nedostatek B12 a železa, které mohou rovněž způsobit nebo zhoršit bolesti hlavy (6).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554510/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316205/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551876/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4821937/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8908729/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559083/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat