A zase ta ranní únava

Usnout je jen polovina úspěchu – pokud se po ranním probuzení cítíte často unavení, může být důvodem kvalita spánku.

Pro mnoho lidí se vyčerpání stalo standardním způsobem života a představa ranního vstávání z postele je stále obtížnější. Ale proč tolik z nás cítí únavu, když se ráno probudíme? A je něco, co můžeme udělat, abychom se na začátku dne cítili více energie? 

Co je nezdravý spánek

Nezdravý spánek je termín popisující spánek, který není dostatečně dlouhý nebo dostatečně kvalitní na to, aby obnovil funkčnost mozku na další den. Stručně řečeno, je to druh neklidného spánku, při kterém se po celý den cítíte ospalí – což není ideální, když máte spoustu věcí na práci. 

Vypněte televize a mobily

Příčina nevyžádaného spánku je způsobena především jedním hlavním problémem, kterým je přetrvávající a nadměrné používání elektronických zařízení, zejména před spaním. To může zhoršit kvalitu vašeho spánku, aniž byste si to uvědomovali.

Příliš mnoho modrého světla z obrazovek vašich elektronických zařízení může výrazně ovlivnit kvalitu vašeho spánku. Modré světlo potlačuje uvolňování melatoninu – hormonu, který způsobuje, že se cítíme ospalí – takže i když můžeme být vděční za výhody modrého světla během dne, může způsobit potíže, když se snažíme spát.

Zaveďte večerní rutinu 

Dalším klíčovým přispěvatelem k nezdravému spánku je nedostatečná rutina před spaním. I když si před spaním můžete užívat procházení sociálních sítí nebo sledování akčního televizního pořadu, když váš mozek před spaním hodně přemýšlí, na klidnou noc vás zrovna nenaladí.

Problémem může být i to, co konzumujete před spaním. Nedostatečné rutiny před spaním – včetně příjmu kofeinu – mohou přispívat ke špatnému nočnímu spánku. Zkuste si osvojit pravidelný spánkový plán, abyste své tělo dostali do zdravého spánkového cyklu. Také cvičit byste měli nejpozději tři hodiny před plánovaným spaním a za každou cenu se vyhnout kofeinu v noci. 

Pokud se tedy ráno probudíte s pocitem únavy – i po dlouhém spánku – možná byste se měli podívat na to, jaký spánek máte. Usínání na prvním místě je pouze jedna část skládačky, a pokud chcete během dne fungovat co nejlépe, možná je načase přeorientovat se na zlepšení kvality spánku.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6281147/ - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat