Utněte tipec životu s únavou

Už když vstáváte, jste unavení. Situace se nijak výrazně nelepší ani po kávě, natož v odpoledních hodinách. Čím to může být a jak se dá energetická hladina zvýšit?

„Nemohu, necítím se dobře.“ Taky se pořád vymlouváte svým dětem nebo známým, že s nimi nemůžete absolvovat procházky či výlety? Pak je něco špatně. Tyhle věci udělejte jako první!

Podstupte lékařské vyšetření

Svému lékaři sdělte, že se potýkáte s chronickou únavou a hledejte primární důvody. Jste anemičtí? Trpíte nedostatkem vitaminu D? Máte ty správné spánkové návyky? Berte v potaz i to, že některé léky na onemocnění srdce a krevního oběhu mohou jako vedlejší účinek způsobit právě únavu – zeptejte se svého praktického lékaře nebo kardiologa.

Jděte vlastním tempem

Nikdo nemá neomezenou energii. Zatímco kolega za dopoledne zvládne odstěhovat svého příbuzného, vynosí mu nábytek do třetího patra a odpoledne si vyšlápne na Sněžku, určitě se mu nemusíte vyrovnat. Vy si spíš stanovte realistické cíle a odpočívejte, pokud si to situace žádá.

Požádejte o pomoc

V případě, že jste příliš unavení na domácí či jiné práce, neváhejte požádat o pomoc a zaměstnejte členy rodiny – bez výčitek. Odpočívat je v pořádku, usnout je v pořádku, být unavený je taky v pořádku. Není se za co stydět. Získání podpory od psychologa nebo poradce vám také může pomoci vyrovnat se se skutečností, že se váš život změnil, třeba jen dočasně.

Pečujte o své duševní zdraví

Sekundárním důsledkem únavy je úzkost a deprese, proto pečujte o své duševní zdraví. Kvalitně jezte a aspoň lehce cvičte – pohybová aktivita zvyšuje produkci endorfinů, hormonů štěstí, které výrazně ovlivňují psychiku. Kolik cvičení potřebujete? Klid, nemusíte běhat maratony, už jen procházka několikrát týdně může pomoci.

Nechte si zkontrolovat jídelníček

Možná, že hladina vaší energie kolísá vinou špatně sestaveného jídelníčku. Je nutné se zaměřit na menší porce podávané častěji během dne. Svačiny, kupříkladu banán s vyšším obsahem cukru, pak určitě funguje lépe než sladká limonáda.

Najděte si nové koníčky

Je snadné myslet si, že když trpíte únavou, nejste sami pro sebe ani pro společnost ničím užiteční. I proto si najděte nějakou motivaci, činnost, která vám potvrdí, že máte svoji nenahraditelnou hodnotu. I kdyby vám ostatní měli pochválit háčkované ponožky nebo dobrovolnickou činnost, vždy to zahřeje u srdce!

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC181235/ - celý článek






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat