Za křečové žíly může i dlouhé dojíždění

Den co den sedíte v autě. Anebo stojíte v přeplněném metru či autobuse, a to jen proto, abyste se včas dostali do práce. Nerýsují se vám z toho křečové žíly? Je to docela dost možné!

Každodenní dojíždění do práce je dnes naprosto běžná věc. Ale určitě ne kdovíjak prospěšná. Brzké vstávání, strach z pozdního příchodu, k tomu nenadálé dopravní situace – tohle všechno způsobuje stres, který psychiku doslova válcuje. Ovšem pozor, v ohrožení nejsou jenom nervy.

Trpí srdce i partnerské vztahy

Podle jisté texaské studie (1) zveřejněné v magazínu American Journal of Preventive Medicine mají lidé, kteří do zaměstnání cestují vice než 30 kilometrů, vyšší krevní tlak a naopak nižší kardiorespirační zdatnost, od čehož se odvíjí i riziko srdečních chorob. Dojíždějící mají tu smůlu, že jim doma haprují i vztahy, jak prokázal zase jiný výzkum. Jeho poznatky sdělují, že se tito lidé častěji rozvádí, s čímž pravděpodobně souvisí velké časové ztráty, které partnery obírají o společně trávené chvíle. I vy dojíždíte, ale říkáte si, že žádná negativa nepociťujete? Manželství vám vzkvétá, srdce bije jako zvon a optimismus neztrácíte. Podívejte se ale na své nohy. I na nich můžete následky každodenních cest spatřit!

Žilní nedostatečnost kvůli autobusu?

Někdo preferuje autobus, zatímco jiný do práce jezdí vlakem, městkou hromadnou dopravou nebo vlastním vozem. Ono je to ale vlastně jedno, protože tak či tak, dlouhé stání nebo sezení, a to pět dní v týdnu, vede k žilním potížím, kvůli čemuž se tvoří křečové i takzvané pavoučí žíly (2). Mohou se vyvinout u každého, kdo příliš často a dlouho setrvává v jedné poloze, a to zejména při dojíždění. Ať už vsedě nebo vestoje, na frak dostává krevní cirkulace i žilní systém, čemuž trochu dopomáhá gravitace. Tak jistě, ačkoli nejsou křečové žíly život ohrožující, mohou být zdrojem značného nepohodlí, rozpaků i sníženého sebevědomí. Tohle by od šéfa chtělo příplatek, že?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3360418/, (2) www.journals.sagepub.com/doi/10.1177/0042098013498280






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat