Kompenzovat dopad nadměrného sezení je snadné

Máte sedavé zaměstnaní a na židli chtě nechtě trávíte několik hodin denně? Po každých 30 minutách byste se měli trochu projít, čímž následky dlouhé nehybnosti zmírníte. Co i pětiminutová pomalá chůze může udělat s vaším tělem?

Na důsledky přílišného sezení se upozorňuje již několik posledních let. Podle lékařů zhoršuje činnost jater, což může vyústit k cirhóze a nádorovým onemocněním. Také omezuje krevní cirkulaci, ohrožuje cévy, snižuje funkční kapacitu plic a podporuje bolesti zad, přičemž nahrává diabetu, Alzheimerově chorobě a demenci. Protože se nadměrnému času trávenému na židli přisuzují stejně zhoubné účinky jako má kouření, hovoří se o něm jako o reálné příčině předčasného úmrtí (1). Kolik hodin denně prosedíte vy?

Kompenzace, která pomůže

Jdou následky sedavého životního stylu nějak zmírnit? Možná si říkáte, že pokud každý den nebudete intenzivně cvičit alespoň dvě hodiny, je to zkrátka nemožné. To stejné vlastně donedávna tvrdili i vědci, jenže teď otočili a změnili názor. Poznatky nejnovější americké studie (2) uskutečněné Kolumbijskou univerzitou naznačují, že některá zvýšená rizika nadměrného sezení lze snadno kompenzovat pouhými pěti minutami lehké chůze, které se budete věnovat každou půlhodinu. Co myslíte, projdou vám v práci takhle pravidelné procházky? Mohou mít opravdu velký zdravotní přínos.

Šéfe, mám pauzu a jdu se projít!

Odborný tým realizující výše zmíněnou studii (2) instruoval 11 dospělých a zdravých dobrovolníků, aby seděli na ergonomických židlích po dobu osmi hodin. Všem zúčastněným byly doporučeny pěší přestávky, a to každých 30 a 60 minut. Po ukončení experimentu se zjistilo, že pětiminutová pomalá chůze po půlhodinovém sezení má ty nejlepší účinky, neboť pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, zatímco usměrňuje škodlivý cholesterol a normalizuje tlak, což je dobré pro srdce a vlastně i celé tělo. Nezbývá tedy nic jiného než vysvětlit situaci nadřízenému. Snad vám pracovní prodlevy odpustí, když jsou v zájmu vašeho zdraví!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7700832/, (2) www.journals.lww.com/acsm-msse/Abstract/9900/Breaking_Up_Prolonged_Sitting_to_Improve.200.aspx






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Lilek v těstíčku

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat