Pálení žhaví uhasí banán nebo podmáslí

Silná bolest žaludku, pálení žáhy, nadýmání, škytavka, plynatost a kyselý reflux. Pokud trpíte těmito problémy znovu a znovu, vyzkoušejte domácí prostředky proti překyselení organismu, mezi které patří banán nebo podmáslí!

Nadměrná produkce žaludeční kyseliny způsobuje pálení žáhy nebo bolest v dolní oblasti hrudníku. Tento stav spouští konzumace některých potravin, jako jsou citrusy, rajčata, česnek nebo kořeněná jídla a určité nápoje. Na vině je i alkohol a káva. Pálení žáhy lze předejít zdravými návyky. Pokud na něj trpíte, nepřejídejte se. Místo toho jezte menší porce, ale v pravidelných intervalech. Nespěte na pravé straně, spíš preferujte levý bok. Tato poloha neumožňuje žíravým žaludečním kyselinám vstoupit do jícnu (1). V případě nouze pak vytaste domácí zachránce!

Banán

Banány jsou mimořádně prospěšné pro zdraví střev a žaludku, protože obsahují hodně vlákniny, která zlepšuje proces trávení. Jsou bohaté na draslík a stimulují tvorbu hlenu v žaludku, čímž zabraňují nadměrné tvorbě kyselin (2). Zralý banán je tak dokonalým lékem na silné záchvaty kyselosti.

Studené mléko

Je známou skutečností, že mléko představuje zdroj vápníku, což z něj dělá superpotravinu pro zdraví kostí. Věděli jste ale, že vápník je také jednou z hlavních složek volně prodejných antacidů? Pečuje o rovnováhu pH a správné trávení (3).

Podmáslí

Studené podmáslí je dalším užitečným protijedem na kyselost. Pro úlevu od pálení žáhy vypijte poctivou sklenici! Podmáslí obsahuje kyselinu mléčnou, jež neutralizuje kyselost v žaludku. Kyselina mléčná dále uklidňuje žaludek tím, že potahuje žaludeční výstelku a snižuje příznaky podráždění a kyselého refluxu (4).

Kromě toho je podmáslí přirozeně se vyskytující probiotikum. Dobré bakterie přítomné v probiotikách zabraňují hromadění plynu a nadýmání, které často způsobuje kyselý reflux. Umožňuje také správné trávení a vstřebávání živin a potravin, což v konečném důsledku eliminuje a snižuje možnost výskytu kyselosti a udržuje gastrointestinální zdraví v dobrém stavu. Některé studie podporují i myšlenku, že bakterie mléčného kvašení zmírňují bakteriální/virový průjem (4).

Mandle

Dalším domácím lékem, který dobře zmírňuje kyselost, jsou mandle. Ve starověku v zemích Blízkého východu se považovaly za přírodní lék na vředy a pálení žáhy. Jsou bohaté na přírodní oleje, jež zklidňují a neutralizují žaludeční kyseliny. Vysoký obsah vlákniny také pomáhá při procesu trávení (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441938/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4622792/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26109800/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10369488/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257631/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat