Manuál pro kvalitní detox jater

Zdraví a pohoda každého člověka závisí na tom, jak dobře jeho tělo odstraňuje a čistí toxiny. Trpíte na plynatost, nadýmání, zácpu, kyselý reflux, vysoký krevní tlak nebo chronickou únavu? Pak s největší pravděpodobností potřebujete detox!

Tělo se zbavuje toxinů především skrz játra. Ve skutečnosti jsou právě játra jedním z nejvíce pracujících orgánů v těle, které neúnavně působí na detoxikaci krve, produkci žluči potřebné k trávení tuků, odbourávání hormonů a ukládání základních vitaminů, minerálů a železa (1). Dieta pro očištění jater přitom má šest bodů.

1. Odstraňte ze svého jídelníčku toxické potraviny

Pokud jíte stravu s vysokým obsahem zpracovaných potravin, ohrožujete zdraví svých jater. Hydrogenované oleje, rafinovaný cukr, polotovary a uzeniny jsou pro váš systém notoricky toxické. Balená jídla nechte v regálech obchodů a místo nich si opečte vlastní bio kuřecí a krůtí prsa, chipsy nahraďte čerstvým ovocem, mrkvovými tyčinkami a oříšky (2).

2. Pijte šťávu ze syrové zeleniny

Může být téměř nemožné sníst veškerou syrovou zeleninu, kterou potřebujete, aby byla vaše játra funkční. Odšťavněním různé syrové zeleniny však snadno získáte 4–5 porcí čerstvé organické zeleniny s působivými účinky. Mezi zeleninu ideální pro očistu patří brokolice, zelí, květák, řeřicha a růžičková kapusta (3).

Tyto druhy pomáhají snižovat hladinu kyselin v těle a vytvářejí přátelštější pH rovnováhu. Bavte se různými kombinacemi a zkuste třeba pomerančovo-mrkvovou šťávu se zázvorem. Vysoký obsah vlákniny pečuje o zdraví trávicího traktu a urychluje vylučování toxinů z těla (2).

3. Preferujte potraviny bohaté na draslík

Přijímáte doporučených 4 700 miligramů draslíku denně? Je pravděpodobné, že ne. Jídlo bohaté na draslík snižuje systolický krevní tlak a cholesterol, podporuje zdravý kardiovaskulární systém, a navíc čistí játra. Z tohoto důvodu preferujte sladké brambory, domácí a nepřislazované rajčatové omáčky, špenát, fazole či banány (2).

4. Začněte s kávovými klystýry

Kávové klystýry pomáhají při zácpě, snižují únavu a jsou vhodné pro detoxikaci jater. Klystýr se zaměřuje na spodní část tlustého střeva a lze jej provést doma. Během klystýru se organická káva zadržuje ve střevě, což umožňuje tekutině vstoupit do jater přes střevní stěnu, což má stimulační účinek, který zvyšuje tok žluči a tím podněcuje produkci chemického glutationu, silné čisticí sloučeniny, která pomáhá uvolnit nahromaděné toxiny ze systému (3).

Smíchejte 2 polévkové lžíce organické mleté ​​kávy se 3 šálky filtrované nebo destilované vody a přiveďte k varu. Mírně vařte 15 minut a nechte vychladnout. Směs přeceďte přes gázu a použijte ve své klystýrové sadě (3).

5. Užívejte doplňky stravy na podporu jater

Ostropestřec mariánský, kořen pampelišky, kořen lopuchu nebo kurkuma. Všechny tyhle játrům sloužící zázraky lze užívat ve formě doplňku stravy nebo jako detoxikační čaje (2).

6. Jezte játra

Játra z mladého, zdravého dobytka krmeného trávou nebo kuřecí játra jsou kvalitním zdrojem bílkovin a dalších živin, jako jsou například aminokyseliny, cholin, vitaminy A a B, kyselina listová, železo, měď, zinek, chrom a CoQ10. Játra jsou tak jednou z nejbohatších potravin (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5897118/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4499388/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4499388/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Plněné telecí plátky

(4 hlasů)

Hovězí maso s mrkví

(7 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

397 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat