Svědění pokožky při nízkých teplotách

Jakmile opustíte svůj vytopený byt a otevřete vchodové dveře, začne vás svědit pokožka na rukou i obličeji? Při nižších venkovních teplotách je to běžný jev. Prevencí je bambucké máslo nanášené ihned po sprchování!

Svědění pokožky je krajně nepříjemný a obtěžující pocit, který nutí člověka škrábat si postižené místo pořád dokola. A jen stěží se mu odolává! Proč se při nízkých teplotách zhoršuje?

Není svědění jako svědění

Tento jev je vlastně poměrně komplikovaný. Obecným vysvětlením je, že svědění nastává tehdy, když jsou stimulovány specifické nervové receptory v kůži, přičemž vysílají signály do mozku, což vede k nutkavosti ke škrábání. Existuje hned několik věcí, jež tuto stimulaci způsobují. Může jít o zánět či kožní onemocnění, poškození neuronů, psychickou poruchu i hormonální nerovnováhu. Na vině však může být také alergická reakce, zapříčiněná třeba dráždivými látkami v textiliích, nesnášenlivostí určitých potravin či užíváním některých léků, kterým se tělo brání (1). Nic z toho se vás netýká, přesto vás pokožka svědí jako čert? Pak bude viníkem zřejmě opravdu jen počasí.

Pleť nemá zimu v lásce

Během nejchladnějších měsíců roku je pleť vždy přirozeně sušší. Ve vzduchu je totiž méně vlhkosti a dochází k větší transepidermální ztrátě vody, což v podstatě znamená, že pokožka ztrácí potřebnou hydrataci. Tím se narušuje kožní bariéra a přichází podráždění, které zasahuje i nervová zakončení. Co je výsledkem, to asi dobře víte. Klíčem k prevenci je samozřejmě správná zvláčňují péče. Ovšem pozor, ty lehčí krémy si nechte raději na léto (2).

Chce to těžší kalibr!

Doporučuje se pleťové mléko s jemnou konzistencí nahradit hustšími přípravky s větším obsahem okluzivních složek, jako je například bambucké máslo nebo vazelína. Oba tyto produkty vytvoří na povrchu pokožky jakési těsnění, jež vlhkost doslova uzamkne a nepustí. Ideální načasování aplikace je bezprostředně po koupání, čímž se hydratační efekt ještě znásobí (3).

Zdroj: (1) www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/skin-hair-and-nails/itchy-skin/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/search/research-news/8403/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27938801/






Celkem 1 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat