Co barva rýmy, to jiné zdravotní varování

Není rýma jako rýma. Někdy je čirá, zatímco jindy sytě žlutá nebo podivně zelená. Co se vám tím tělo snaží sdělit? Neberte jeho zprávy na lehkou váhu!

Rýma je vlastně nemoc. To jste věděli? Jde totiž o zánětlivé onemocnění sliznice nosní dutiny, které se projevuje jejím zduřením i omezenou průchodností, a to vlivem nadměrné produkce vodnatého výtoku (1). Jak je tahle svízel otravná, to na vlastní kůži i kapesník pozná v životě asi každý. Ovšem málokdo v barvě rýmy dělá nějaké rozdíly a přikládá jí význam. A to je chyba, protože se z ní dá snadno vyčíst, s čím vlastně tělo bojuje.

Co je čiré, toho se není třeba obávat

Pokud vám z nosu jako z kohoutku teče čirá tekutina, není to sice kdovíjak příjemné, ale pořád je to  ta nejlepší varianta. Tedy alespoň podle zkušené americké zdravotní sestry Alyssy Smolen, která působí v neziskové katolické organizaci OSF HealthCare. Ta upozorňuje na to, že bílý výtok obvykle signalizuje alergii či útok nějakého environmentálního dráždivého faktoru, jako je třeba prach v ovzduší nebo poletující alergen (2). V tomto případě může pomoci volně prodejný lék. V tom dalším to už ale bývá horší…

Žlutá jako výstraha

Když vám po vysmrkání v kapesníku uvízne žluté cosi, měli byste zbystřit. Výše jmenovaná zdravotnice varuje, že žlutá a „hutná“ rýma dokazuje, že se o vaše tělo pokouší infekce. Toto zabarvení prý mají na svědomí bílé krvinky, které se zvýšenou aktivitou snaží organismus všemi silami ubránit (2).

Se zelenou není žádná legrace

Zatímco žlutý hlen je jakousi počáteční infekční fází, ten zelený už podává jasnou zprávu o tom, že  ochranné systémy selhaly. Jinými slovy – choroboplodné zárodky přes veškerá imunitní opatření pronikly do organismu a vy máte na krku infekční onemocnění. Pokud tento stav přetrvává několik dní, raději navštivte poskytovatele zdravotní péče. A co si myslet o tom, když se v rýmě nachází i malé množství krve? To je důsledek častého smrkání, podráždění tkání nebo nadměrného používání nosních kapek a sprejů, jež vysušují nosní sliznici (2).

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Rýma, (2) www.osfhealthcare.org/blog/what-the-color-of-your-snot-means/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat